Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φ. ΖΑΦΕΙΡΙΔΗΣ
"Η αναποτελεσματικότητα οφείλεται στην έλλειψη οράματος"

Παρουσιάστηκε χτες το βιβλίο του ΚΕΘΕΑ "Ο κήπος με τις 11 γάτες"

"Η αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων πρόληψης που εφαρμόστηκαν οφείλεται στην έλλειψη οράματος. Ενός οράματος που θα δίνει μια συνολική απάντηση στις γενεσιουργές αιτίες των ψυχο-κοινωνικών προβλημάτων, όπως η παθητικότητα, η αδιαφορία, η μοναξιά, η έλλειψη ανθρωπίνων σχέσεων, η απουσία κάθε συλλογικότητας, συντροφικότητας, αλληλεγγύης".

Την παραπάνω επισήμανση έκανε χτες ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Φ. Ζαφειρίδης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου "Ο κήπος με τις 11 γάτες" που έγινε χτες στο Ζάππειο. Το βιβλίο εκδόθηκε απ' το ΚΕΘΕΑ και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, ενώ περιλαμβάνει κι έναν οδηγό για γονείς ή εκπαιδευτικούς.

Η διατήρηση των γενεσιουργών αιτιών οφείλεται, όπως είπε ο Φ. Ζαφειρίδης, στην "αποσάθρωση των παραδοσιακών υποστηρικτικών συστημάτων, χωρίς την αντικατάστασή τους από καινούρια" και στην "υποκατάσταση των ανθρωπιστικών αξιών από καταναλωτικές - οικονομικές αξίες". Επίσης τις γενεσιουργές αιτίες συντηρούν οι "πολιτικές που δεν αντιμετωπίζουν τα ανθρώπινα προβλήματα και τις ανθρώπινες ανάγκες". Αυτές οι πολιτικές, όπως υπογράμμισε ο Φ. Ζαφειρίδης, που έχουν αποφασίσει να μην αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες του κακού, αλλά να εξωραφιζουν τη μιζέρια της καθημερινότητάς μας μέσα από καταναλωτικά αγαθά και άλλα υποκατάστατα δεν έχουν καμία τύχη.

Γι' αυτό, τόνισε ο Φ. Ζαφειρίδης, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε γρήγορα ότι η πρόληψη των ψυχο-κοινωνικών προβλημάτων εκφεύγει απ' τα στενά όρια της άσκησης υγειονομικής πολιτικής. "Αλλο, πρόσθεσε, είναι να εκπαιδεύεις το παιδί στην προφύλαξη απ' την τερηδόνα και τις σωματικές αρρώστιες και άλλο είναι να δίνεις στο παιδί αρχές, αξίες, οράματα. Στα πρώτα, μπορείς να το εκπαιδεύσεις εύκολα και αυτά αποτελούν το στόχο μιας καλά οργανωμένης υγειονομικής πολιτικής. Για να περάσεις όμως τις αξίες, τα οράματα και τις αρχές, θα πρέπει να διαθέτεις μια παιδεία με βάθος. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας, που δεν κατανοεί ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι βασικά σήμερα πρόβλημα απουσίας ανθρωπιστικής παιδείας".

Αναφερόμενος στον "Κήπο με τις 11 γάτες", ο Φ. Ζαφειρίδης είπε ότι είναι ένα βιβλίο που διατρέχει μια καθαρή αντίληψη για το τι είναι πρόληψη. "Πρόληψη, συνέχισε, είναι η αγάπη, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η φιλία. Είναι το άδολο ενδιαφέρον και η υποχώρηση των προσωπικών και ατομικών δικαιωμάτων μπροστά στο συλλογικό καλό. Είναι όλα αυτά, που με τόσο ωραίο τρόπο μπολιάζει στην παιδική ψυχή. Είναι, με μια κουβέντα, η επανασυγκρότηση της ανθρώπινης κοινότητας".

Γι' αυτό το λόγο, κατέληξε ο Φ. Ζαφειρίδης, όχι μόνο ο "Κήπος με τις 11 γάτες", αλλά και κάθε αυθεντικό και σωστό παιδικό βιβλίο είναι ένα εργαλείο πρόληψης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ