Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΕΤΕΜ προς το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ

Ο Φ. Ιωαννίδης ξεκαθάρισε χτες τις προθέσεις της κυβέρνησης για την τύχη του Ταμείου. Αντίθετοι με τη συγχώνευση οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι

Στην ένταξη του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου (ΕΤΕΜ) στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ προχωρά η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φ. Ιωαννίδης,ήταν απόλυτος ως προς το θέμα αυτό σε συνάντησή του χτες με αντιπροσωπεία εργαζομένων και συνταξιούχων στο μέταλλο.

Ο υφυπουργός, παραγνωρίζοντας τις μέχρι τώρα χαριστικές υπέρ των εργοδοτών ρυθμίσεις των κυβερνήσεων, υποστήριξε ότι η συγχώνευση είναι απαραίτητη γιατί το Ταμείο δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, δεν έδωσε καμία απάντηση πάνω στις προτάσεις των εργαζομένων για τη διάσωση του Ταμείου, ούτε στο αίτημά τους που αφορά την κατάργηση του αντιασφαλιστικού πλαισίου της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ - κάτι που και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε στο παρελθόν καταγγείλει.

Οση ώρα κράτησε η συνάντηση, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στο μέταλλο, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διαδήλωναν: "Κάτω τα χέρια από το μέταλλο". Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης,και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Ν. Γαβράς."Η ασφαλιστική ενημερότητα, είπε ο Δ. Τσιουμπρής,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μετάλλου και της διοίκησης Ταμείου, είναι βασικό όπλο για να μαζέψει έσοδα το Ταμείο. Θα αναγκαστούν αρκετοί εργοδότες να δώσουν κάποιες εισφορές. Και μιλάμε σήμερα για 30 δισ., που εκκρεμούν από τους εργοδότες στο ταμείο μετάλλου".

Ο Δ. Τσιουμπρής τόνισε ότι όλοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και η διοίκηση του Ταμείου διαφωνούν με την άποψη του υπουργείου για ένταξή του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, και θεωρούν ότι αν λυθούν τα προβλήματα, το Ταμείο μπορεί να συνεχίσει αυτόνομα τη λειτουργία του. "Αν γίνει η συγχώνευση - συνέχισε - οι συντάξεις θα μειωθούν. Πιστεύουμε πως μ' αυτό τον τρόπο θέλουν να περάσουν την πολιτική που εκφράζεται και μέσα από τη "Λευκή Βίβλο" και μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Εξάλλου, ο υφυπουργός μάς είπε, και στην προηγούμενη συνάντησή μας, πως στόχος τους είναι να μειώσουν το εργατικό κόστος και μέσα από εκεί το ασφαλιστικό κόστος".

Ο Δ. Κουμπούρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση, οδηγούμενη απ' τη λογική της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", κινείται στην κατεύθυνση της κατάργησης των Ταμείων και στη μετατροπή τους σε Ταμεία που θα δίνουν προνοιακά βοηθήματα. "Ετσι, τόνισε, θα περιορίζεται και ο κοινωνικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί από τους εργαζόμενους, που πρέπει να αναπτύξουν την πάλη τους για να μην περάσουν αυτά τα αντεργατικά μέτρα. Είναι μέτρα που καταργούν δικαιώματα κοινωνικού χαρακτήρα των εργαζομένων, που τα κατάχτησαν με αγώνες και θυσίες και δεν πρέπει να τα χάσουν ούτε οι ίδιοι, ούτε οι επόμενες γενιές".

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ