Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς γεωλογικές μελέτες και η Εγνατία!

Καταγγελία του Συλλόγου Γεωλόγων. Πραγματοποιήθηκε χτες αυτοψία από επιστήμονες και στην "Ιπποκράτειο Πολιτεία"

Χωρίς να προηγηθούν γεωλογικές μελέτες έγινε και η χάραξη της Εγνατίας Οδού, αλλά και άλλα τμήματα του εθνικού οδικού μας δικτύου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κατολισθητικά φαινόμενα, όπως αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο στην περιοχή της Μαλακάσας.

Την καταγγελία αυτή έκανε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων και προειδοποιεί για τον κίνδυνο επανάληψης παρόμοιων φαινομένων και στο μέλλον, αν η πολιτεία δε θεσμοθετήσει την παρουσία γεωλόγου στις μελέτες αυτές.

Πληροφορίες της εφημερίδας από πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες αυτές των γεωλόγων, που αφορούν τουλάχιστον την Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα, έλεγαν οι πηγές αυτές, ένας από τους λόγους που καθυστερεί η κατασκευή της Εγνατίας Οδού δεν είναι μόνο οι υπερβολικές εκπτώσεις που έδιναν οι εργολάβοι, με αποτέλεσμα να υπάρξουν οι γνωστές παρεμβάσεις της Επιτροπής της Κοινότητας, αλλά κυρίως η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι οι μελέτες για τη χάραξη μεγάλων τμημάτων της οδού ήταν διάτρητες και υποχρεώνεται τώρα η αρμόδια υπηρεσία να τις ξανακάνει! Οπως επέμεναν οι ίδιες πηγές, για την παλιά χάραξη τμημάτων της Εγνατίας, ιδίως γι' αυτά που διασχίζουν την οροσειρά της Πίνδου, δεν είχαν προηγηθεί γεωλογικές μελέτες και έτσι η λεωφόρος θα περνούσε από σαθρά και ασταθή εδάφη, που και το κόστος των κατασκευών θα ανέβαζαν στα ύψη, αλλά και οι κίνδυνοι κατολισθήσεων θα ήταν πολύ πιθανοί...

Οπως σημειώνουν οι γεωλόγοι, κατολισθητικά φαινόμενα έχουν σημειωθεί στο παρελθόν σε τμήματα των εθνικών οδών Κορίνθου - Πατρών, Αρτας - Ηγουμενίτσας, στα Τέμπη, στην περιοχή Ευρυτανίας και σε άλλες περιοχές της χώρας.

  • Στο μεταξύ, σχετικά με την κατολίσθηση της Μαλακάσας, χτες επιστήμονες - μέλη της επιτροπής που έχει συσταθεί για να ερευνήσει τα αίτια της καταστροφής και να προτείνει λύσεις, επισκέφτηκαν και την περιοχή της "Ιπποκράτειου Πολιτείας", προκειμένου να διαπιστώσουν αν πραγματικά οι εκχερσώσεις που έχουν γίνει εκεί φέρουν πράγματι ευθύνη για το φαινόμενο. Αλλοι επιστήμονες ξεκίνησαν τη γεωλογική χαρτογράφηση της ευρύτερης περιοχής, ενώ υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιούν γεωτρήσεις, προκειμένου να προσδιορίσουν την αντοχή του εδάφους. Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκληρώνει το δίκτυο παρακαμπτηρίων δρόμων, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση στην εθνική οδό.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα πολλά πρόσωπα του Αρη(2005-08-28 00:00:00.0)
«Σύνδρομο Μαλακάσας» σε όλη τη χώρα!(2003-02-11 00:00:00.0)
Καταγγέλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ ο Σύνδεσμος Γραφείων Μελετών(1997-05-02 00:00:00.0)
Σύμβαση για το χωροταξικό σχεδιασμό(1996-01-10 00:00:00.0)
"Καίγεται" για "πράσινο φως" ο ΟΣΕ(1995-02-28 00:00:00.0)
Εισαγωγή στην πολιτική Γεωλογία(1995-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ