Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομιμοποίηση κτιριοδομικών αυθαιρεσιών

Με το νομοσχέδιο περί μεταφοράς συντελεστή που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στη Βουλή, παρά το ότι έχει κριθεί αντισυνταγματικό

Το ΥΠΕΧΩΔΕ επιμένει στην τακτοποίηση των κάθε είδους πολεοδομικών αυθαιρεσιών και στην αύξηση, έμμεσα, του όγκου του μπετόν στις ήδη παραφορτωμένες πόλεις της χώρας, με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί μάλιστα ως... κατεπείγον.

Οπως είναι ήδη γνωστό το νομοσχέδιο αυτό έχει κριθεί δύο φορές από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής ως αντισυνταγματικό σε πολλά του σημεία, και δεν τηρεί τις προδιαγραφές συνταγματικότητας που είχε θέσει πέρσι το Συμβούλιο της Επικρατείας καταργώντας τον παλιό νόμο 880/79. Με τις ενέργειές της αυτές, όπως και με τις επανειλημμένες εξαγγελίες για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ τείνει να ξεπεράσει σε "δόξα" τον προκάτοχό της Χρ. Κατσιγιάννη...

Πίσω από την εμμονή και τις μεθοδεύσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την κατάθεση του νομοσχεδίου και την ανεξέλεγκτη εφαρμογή της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, όπως έχουμε γράψει, κρύβεται σωρεία ρουσφετολογικών παρεμβάσεων, όπως η νομιμοποίηση χιλιάδων υπογείων χώρων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον ως κατοικίες. Ο ίδιος ο Κ. Λαλιώτης διέψευσε χτες ότι με τις διατάξεις αυτές νομιμοποιούνται και οικοδομικές παραβάσεις της νέας πρωθυπουργικής κατοικίας, αλλά είναι γεγονός ότι νομιμοποιούνται χιλιάδες πολεοδομικές παραβάσεις πολλών άλλων με την παράγραφο 7 του άρθρου 4.

Πάνω από όλα όμως πίσω από την εμμονή κατάθεσης του νομοσχεδίου με τόσα αντισυνταγματικά κενά, κρύβονται τεράστια συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεπιχειρηματιών οι οποίοι επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν κτίζοντας μεγαθήρια σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Μαρούσι, Χαλάνδρι κ. ά. ) με τον επιπλέον συντελεστή δόμησης που θα αγοράσουν.

Πιο συγκεκριμένα στις διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Περιέχονται πλήθος "φωτογραφικών" μεταβατικών διατάξεων με τις οποίες"βολεύονται" 1.590 τουλάχιστον αγοραπωλησίες τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης που είχαν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικές.
  • Περιέχονται διατάξεις με τις οποίες αυξάνεται υπέρμετρα ο συντελεστής δόμησης - δηλαδή το μπετόν - ακόμη και μέχρι 40% για τα ειδικά κτίρια στις περιοχές που θα υποδέχονται τον επιπλέον αυτό συντελεστή.
  • Οι ειδικές αυτές ζώνες υποδοχής του επιπλέον συντελεστή δόμησης, θα καθορίζονται παντού σε όλες τις εντός σχεδίου περιοχές της χώρες όχι με πολεοδομικά κριτήρια αλλά με τους νόμους της αγοράς, δηλαδή της... ζήτησης!
  • Η έκδοση των τίτλων για τη μεταφορά συντελεστή θα γίνεται με απλές υπουργικές αποφάσεις και όχι με ΠΔ για να παρακάμπτεται γνωμάτευση του ΣτΕ!
  • Τίτλους μεταφοράς συντελεστή μπορούν να πάρουν και ιδιοκτήτες ρυμοτομούμενων ακινήτων ή και τμημάτων βιότοπων και αρχαιολογικών χώρων, όπου δεν μπορούν να χτίσουν ούτε... τετραγωνικό!

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ