Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Μαθητική γροθιά στον εισαγγελικό αυταρχισμό

Στα δικαστήρια της Χαλκίδας, όπου δικάζονταν οι συμμαθητές τους, έδωσαν το αγωνιστικό "παρών" οι μαθητές και οι φορείς της πόλης. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 17 του Μάη

Αποστομωτική απάντηση στον εισαγγελικό αυταρχισμό έδωσαν χτες εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Χαλκίδας απέχοντας από τα μαθήματά τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που είχε κάνει πριν από λίγες μέρες, το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του Β Γυμνασίου Χαλκίδας. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της δικαστικής δίωξης που ασκήθηκε σε 12 μαθητές, επειδή συμμετείχαν σε κατάληψη του σχολείου τους το 1990 και σε 3 γονείς, επειδή συμπαραστέκονταν (!) στους μαθητές.

Με συνθήματα "όχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων", "αφήστε τα παιδιά μας να βγούνε έξω", "σχολειά ενωμένα ποτέ νικημένα", "κάτω τα χέρια από την παιδεία" οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Χαλκίδας, και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, όπου παρέμειναν για πολλή ώρα. Με την άμεση κινητοποίησή τους οι μαθητές της Χαλκίδας έδωσαν να γίνει κατανοητό προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν μπορούν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών.

"Παράλληλα, όπως είπε και ο πρόεδρος του 15μελούς του Β Γυμνασίου Χρ. Βαρσαμάς,εκτός από την έμπρακτη συμπαράστασή μας στους 12 πρώην συμμαθητές μας και στους 3 γονείς, ήταν και μια απάντηση σε όλους τους επίδοξους νεκροθάφτες της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και του μέλλοντός μας ότι ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν".

Είναι αξιοσημείωτο, ότι τα 12 παιδιά σύρονται τέσσερα χρόνια αργότερα από τις κινητοποιήσεις του '91 στα δικαστήρια, επειδή κάποιοι, εμφορούμενοι προφανώς από κομματικό πατριωτισμό, σκέφτηκαν ότι οι μαθητές εγκληματούν, χαρακτηρίζοντάς τους τραμπούκους και ότι η συνέτιση θα προέλθει, όταν στηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ενα ακόμα εξωφρενικό στοιχείο είναι ότι η αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη ασκήθηκε 4 χρόνια αργότερα, στις 12/11/94, δημιουργώντας διάφορα ερωτηματικά και υποψίες για τη σκοπιμότητα και τους στόχους της και προκλήθηκε μετά από αναφορά που είχε στείλει ο τότε γυμνασιάρχης του σχολείου,Σπ. Κοντομίχαλος.Τελικά, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο λόγω του προχωρημένου της ώρας, η δίκη αναβλήθηκε για τις 17 του Μάη.

Ανακοινώσεις με τη συμπαράστασή τους εξέδωσαν η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, η ΝΕ Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, ο Νομάρχης, η ΕΛΜΕ Εύβοιας, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών, αντιπροσωπείες των οποίων παρευρέθηκαν στα δικαστήρια.

Σχετικά με το θέμα ο Γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, Γ. Αργύρης, δήλωσε στο "Ρ": "Η παραπομπή αυτή των μαθητών και των γονέων δείχνει το γενικότερο αυταρχισμό της σημερινής κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης, απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Ποια είναι η ευαισθησία σήμερα των δικαστών απέναντι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της βίαιης εξόδου των εργαζομένων από την εργασία τους; Ποια είναι η στάση τους απέναντι στα προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές των κυβερνήσεων στους μαθητές; Πιστεύουμε, κατέληξε, ότι οι μαθητές, το κίνημα, ο λαός γενικά πρέπει να παλέψουν ενάντια σε τέτοιες μορφές αυταρχισμού και για διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ