Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών

Ενα πρόγραμμα για την πρόληψη των ναρκωτικών παρουσιάστηκε χτες απ' τα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας και την ΟΛΜΕ

Ενα πενθήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης των καθηγητών από 11 γυμνάσια του Δήμου των Αγίων Αναργύρων για την πρόληψη των ναρκωτικών παρουσίασαν χτες ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Στ. Μανίκας και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Δήμο Αγίων Αναργύρων και είναι υπό την επίβλεψη του Αμερικανού καθηγητή Δρ. Εντουαρντ.

Το πρόγραμμα αυτό, επισήμανε ο Στ. Μανίκας, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αγωγής υγείας από εξαρτησιογόνες ουσίες. Αποφεύγει τον κλασικό τρόπο παρέμβασης για τα ναρκωτικά που λειτουργεί ακαδημαϊκά. Στοχεύει, πρόσθεσε, στο να κάνει τους εκπαιδευτικούς ικανούς για προγράμματα και σχέδια δράσης μέσα στο σχολείο. Ο Στ. Μανίκας υπογράμμισε την ανάγκη θωράκισης του σχολείου, καθώς - όπως είπε - αναμένεται να ενταθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών την επόμενη δεκαετία.

"Τα παιδιά, είπε ο Δρ. Εντουαρντ, μεγαλώνουν σε έναν κόσμο και στην αρχή νιώθουν καλά. Καθώς όμως μεγαλώνουν αποκτούν εμπειρίες που μπορούν να τα βοηθήσουν για να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν θετικά έναν πολύ δύσκολο κόσμο. Χρειάζονται όμως να οπλιστούν και με δεξιότητες, ώστε να μπορούν να τα κάνουν αυτά. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν ανάγκη από συναισθηματική υγεία, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής".

Ο Δρ. Εντουαρντ είπε ότι τα παιδιά πιέζονται από προβλήματα της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας. Και όσα παιδιά έχουν υποστήριξη αντεπεξέρχονται. Οσα παιδιά, πρόσθεσε, δεν έχουν την υποστήριξη της οικογένειας, δε βιώνουν την υποστήριξη του σχολείου και της κοινωνίας, νιώθουν, καθώς περνούν και τα χρόνια, ότι είναι άσχετοι με το σχολικό περιβάλλον, γίνονται πιο αντιδραστικοί, μειώνονται οι επιτυχίες τους, παρατούν το σχολείο τους και καταφεύγουν σε "άλλες λύσεις", που είναι και οι εξαρτησιογόνες ουσίες για να ανακουφίσουν το συναισθηματικό τους πόνο. Στόχος αυτών των προγραμμάτων, κατά τον Δρ. Εντουαρντ, είναι να λειτουργήσει το σχολείο μέσα από ισότιμες σχέσεις μεταξύ των παιδιών, αλλά και των καθηγητών ως υποστηρικτητική ομάδα.

Τα προγράμματα υποκατάστασης

Ο Στ. Μανίκας είπε ότι απ' τον επόμενο Απρίλη θα εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα υποκαταστάτων και ο ΟΚΑΝΑ έχει καταλήξει στις προδιαγραφές των προγραμμάτων και έχουν βρεθεί οι χώροι.

Είναι λάθος, διευκρίνισε ο Στ. Μανίκας, να λέμε ότι θα αρχίσει η χορήγηση μεθαδόνης. Είναι, πρόσθεσε, πιλοτικά προγράμματα υποκατάστασης που ένα σκέλος τους είναι η χορήγηση της μεθαδόνης. Ως άλλα σκέλη παρουσίασε την κλινική παθολογική εξέταση του χρήστη, την αποδοχή των όρων του προγράμματος απ' το χρήστη και τη συμμετοχή του σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με τελικό στόχο την απεξάρτηση. Τη μεθαδόνη, κατέληξε, την έχουμε ορίσει ως μια λύση συντήρησης και ενδιάμεση που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην απεξάρτηση.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ