Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΜΑΜΑΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κατανοώ τα βασικά καθήκοντα του Κόμματος κάπως έτσι:

1) Οφείλουμε να αποδεικνύουμε την αναγκαιότητα του κομμουνισμού. Ο κομμουνισμός πηγάζει από τη σημερινή πραγματικότητα, γι' αυτό δε θα γίνει στη «Δευτέρα παρουσία», όπως ισχυρίζονται οι αρνητές της κοινωνικής εξέλιξης.

2) Εχουμε χρέος να εκπαιδεύσουμε την εργατική τάξη, ώστε να αποκτήσει την ικανότητα να πραγματοποιήσει την επαναστατική αλλαγή στην εξουσία, που είναι όρος για την κοινωνική πρόοδο.

Και τα δυο αυτά καθήκοντα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί το ένα χωρίς το άλλο. Παρουσιάζονται σαν διαλεκτικό δίπολο στη ζωή. Χρειάζεται τέχνη για να τα δέσεις στην καθημερινή δράση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να υποτάξεις την τακτική στη στρατηγική. Πολύ περισσότερο όταν δουλεύεις σε ένα μικροαστικό στρώμα με την προοπτική της εργατικής τάξης.

Από την άποψη αυτή θα ήθελα να επικεντρώσω περισσότερο στην πλευρά της κοινωνικής συμμαχίας που έχει εξέχουσα θέση στη στρατηγική μας. Και επειδή τους συμμάχους στην κοινωνία δεν τους διαλέγουμε, αλλά τους επιβάλει η πραγματικότητα, καλό είναι να μετράμε πολύ συγκεκριμένα κάθε φορά τα βήματα που κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Και περισσότερο στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που και περισσότεροι είναι σήμερα και έχουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα, για ιστορικούς και θεωρητικούς λόγους, που δε χρειάζεται να αναλύσουμε εδώ.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει δουλειά στο στρώμα. Είναι ζήτημα μόνο κάποιων συνδικαλιστών, κάποιων εξειδικευμένων κομματικών μελών;

Δουλειά στο στρώμα σημαίνει να μπολιάσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων με τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Κάθε αυτοαπασχολούμενος που το καταλαβαίνει αυτό, ξεκόβει από την επιρροή της αστικής ιδεολογίας που τον σπρώχνει η ταξική του θέση. Μαθαίνει να παλεύει για τα σημερινά του προβλήματα με άλλον τρόπο, μαζί με τους εργάτες, γιατί τα συμφέροντά του είναι δεμένα με χίλια νήματα με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Γι' αυτό η δουλειά στο στρώμα περνά, κύρια μέσα από τη συνολική δουλειά του Κόμματος για την κοινωνική συμμαχία.

Ας υποθέσουμε ότι μια συνοικιακή ΚΟΒ δεν έχει αυτοαπασχολούμενους στις τάξεις της ή δεν έχει τον κατάλογο για να φέρει σε πέρας μια τέτοια υπόθεση. Δε θα κάνει δουλειά στους αυτοαπασχολούμενους του χώρου της; Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσει τη δράση της.

Θα βγει και θα μοιράσει στα μαγαζιά τις γενικές προκηρύξεις ή τις προκηρύξεις του ΠΑΜΕ; Καλό είναι αυτό, αλλά δε λύνει το πρόβλημα.

Μήπως είναι καλύτερα να σχεδιάσει τη συγκεκριμένη παρέμβασή της στο χώρο; Εδώ χρειάζεται εξειδίκευση που δεν είναι ζήτημα προσώπων. Είναι ζήτημα μελετημένης και στοχευμένης δουλειάς όλης της ΚΟΒ. Ζήτημα συγκεκριμένης εφαρμογής της γενικής μας δράσης για τη συμμαχία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη Λαϊκή Συμμαχία(2013-03-29 00:00:00.0)
Προνοητική και επαναστατική η δράση του ΚΚΕ(2013-03-29 00:00:00.0)
Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ (ακόμα μια φορά...)(2009-02-10 00:00:00.0)
Δράση για την ενότητα της εργατικής τάξης(2005-02-06 00:00:00.0)
Για το κίνημα στη διανόηση(2005-01-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ