Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αναζητούν συμβιβασμό για τις τράπεζες

Στη διαχείριση εν μέσω κρίσης και στον τρόπο της διάσωσής τους επικεντρώνονται οι αντιθέσεις

Εν μέσω ισχυρών αντιθέσεων προχωράνε οι αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ

(c) Stockbyte

Εν μέσω ισχυρών αντιθέσεων προχωράνε οι αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ
Οι τράπεζες και οι μελλοντικοί όροι για τη διάσωσή τους παραμένουν στην πρώτη γραμμή των αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μετά και τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», από το 2015 και μετά στη διάσωση των τραπεζών θα συμμετέχουν κατά σειρά πρώτα οι μέτοχοι, ύστερα οι επενδυτές και έπειτα οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα χρησιμεύει μόνο ως ύστατη λύση.

«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες» είπε ο Μ. Μπαρνιέ και διευκρίνισε ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιείται μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του στο πλαίσιο του Εκοφίν (Ecofin) στο Δουβλίνο και ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό και την εφαρμογή της ήδη από το 2015, αντί του 2018, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο.

Είναι φανερή η αγωνία της ΕΕ να περιορίσει τη διασπορά του κόστους που συνεπάγεται η διάσωση μιας υπερχρεωμένης τράπεζας, καθώς υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια πολλοί τραπεζικοί όμιλοι θα βρεθούν σε δεινή θέση και είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσουν. Με τον τρόπο που επιλέγεται, δίνεται μια επιπλέον ώθηση για συγκεντροποίηση στον κλάδο των τραπεζών, αφού είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν χωρίς στήριξη από τον EMS και είτε θα συγχωνευτούν με άλλα, είτε θα εξαγοραστούν.

Στο θέμα με τις τράπεζες παρενέβη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, λέγοντας ότι μια τράπεζα που χρειάζεται κεφάλαια πρέπει πρώτα να ενισχυθεί από τη χώρα προέλευσής της πριν απευθυνθεί στον EMS και πως οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις που συζητούνται, προβλέπουν τη δημιουργία κοινού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, προανήγγειλε αλλαγή στις συνθήκες της ΕΕ προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει η Γερμανία και να προχωρήσει η τραπεζική ένωση. «Οι Γερμανοί έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως δε θα μπορέσουν να στηρίξουν τη δημιουργία του μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών χωρίς μία αλλαγή της συνθήκης», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Εάν οι Γερμανοί έχουν σταθερή θέση γι' αυτό, και τους έχω μάθει πολύ καλά έως τώρα, τότε αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Θα πρέπει να εξετάσουμε μία μικρή αλλαγή της συνθήκης».

Πίεση σε Αυστρία - Λουξεμβούργο

Η πίεση που ασκείται για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οδήγησε την Αυστρία να υποχωρήσει στο θέμα του τραπεζικού απορρήτου και να ανακοινώσει τις προθέσεις της αυτό να διατηρηθεί μόνο για τους Αυστριακούς υπηκόους, ενώ στο μέλλον η Βιέννη θα συμμετάσχει στην ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι αφορά λογαριασμούς ξένων υπηκόων.

Η εφαρμογή αυτής της ανταλλαγής πληροφοριών, θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα στοιχεία καταθετών από το εξωτερικό σε αυστριακές τράπεζες, τα οποία είναι απαραίτητα για τις χώρες τους και την ΕΕ για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, θα διαβιβάζονται ταχύτερα στις αρμόδιες αρχές.

Για τους αυστριακούς πολίτες, διευκρίνισε, θα συνεχίσει να ισχύει το τραπεζικό απόρρητο, καθώς είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και για μια άρση του απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή. Απευθυνόμενος στην ΕΕ, ο ίδιος δήλωσε ότι στο θέμα της λειτουργίας των αυστριακών τραπεζών, η Βιέννη είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να ρίξει τα καρφιά του για άλλες χώρες της ΕΕ, δείχνοντας ότι οι αντιθέσεις κυριαρχούν και οξύνονται στην ΕΕ, με αφορμή και το ζήτημα των τραπεζών. Οπως είπε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Μπ. Καζνέβ, «θα πρέπει να ασχοληθούν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον και τη Βρετανία, διότι εκεί υπάρχουν νησιά φοροδιαφυγής, εκεί υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, εκεί υπάρχει προστασία για φορολογικούς "παραδείσους"».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, η χώρα του οποίου εγκαλείται για «χαλαρό» καθεστώς στις τράπεζες, ζήτησε να υπάρξει περισσότερη διεθνής συνεργασία όσον αφορά τις νομοθεσίες περί φορολογικού απορρήτου. «Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι η G20 δεν κατάφερε να αποφασίσει ότι η αυτόματη ανταλλαγή (σ.σ. φορολογικών και τραπεζικών πληροφοριών) θα αποτελέσει το διεθνές πρότυπο», είπε με νόημα ο Φρίντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

Την Τετάρτη το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι από το 2015 θα ενημερώνει αυτόματα τις άλλες χώρες της ΕΕ για τους τόκους που αποκόμισαν οι πολίτες τους στις τράπεζές του. Μέχρι σήμερα το Λουξεμβούργο και η Αυστρία μπλόκαραν τις προσπάθειες για την έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την τροποποίηση των συμφωνιών με την Ελβετία, το Μονακό, το Λιχτενστάιν, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο.

Στραγγαλίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σε μια συναφή εξέλιξη, που αφορά και την Ελλάδα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε πως θα ζητήσει έρευνα από τις βασικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η αξιολόγηση θα γίνει σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα προσκληθούν για το σκοπό αυτό και στόχο έχει να διαπιστωθεί «εάν το υπάρχον πλαίσιο και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους είναι αποτελεσματικές». Τα όσα αναφέρει στο σχετικό έγγραφο η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι αποκαλυπτικά για τις προθέσεις κυβέρνησης - ΕΕ να άρουν και τις ελάχιστες υποτυπώδεις προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα για μικρή μερίδα υπερχρεωμένων δανειοληπτών, κυρίως αυτών που έχουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

Η ΤτΕ ενημερώνει τη Βουλή ότι «στη βάση διεθνώς και ευρέως αποδεκτών πρακτικών, θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο που αφορά σε μέτρα διευκόλυνσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς επίσης και το πλαίσιο εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών οι οποίοι έχουν περιέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους.

Η επανεξέταση και αναθεώρηση του πλαισίου θα πραγματοποιηθούν στην κατεύθυνση της διατήρησης της τραπεζικής φερεγγυότητας και της πιστωτικής πειθαρχίας, θα αποφεύγει τη χρήση δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των ιδιωτών δανειοληπτών και οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα περιορίζονται σε όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ