Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Σε τι συνθήκες οργανώνουμε από τις Λαϊκές Επιτροπές τη λαϊκή πάλη.

Οι συνέπειες στα λαϊκά στρώματα της πόλης από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση με τα συνεχή βάρη που φορτώνονται, έχει διαμορφώσει μια δραματική καθημερινή πραγματικότητα στις λαϊκές οικογένειες, αλλά και σε ένα μεγάλο τμήμα των αυτοαπασχολούμενων που μένουν στις λαϊκές γειτονιές.

Στις φτωχογειτονιές σήμερα υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα και παιδιά που δεν μπορούν να διαβάσουν, μαθητές που λιποθυμάνε από την πείνα, εργατικές οικογένειες που τρώνε μια φορά τη βδομάδα και όχι επτά μέρες τη βδομάδα. Υπάρχουν πάμπολλες λαϊκές οικογένειες που δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις βασικές στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί διεργασίες με πιο ταχύ ρυθμό. Φορτώνει το λαό οργή, θυμό και αγανάκτηση. Εμφανίζονται διαθέσεις κάποιας μορφής αντιδράσεις, όμως συνάμα φουντώνει η ανυπομονησία, η προσδοκία και η απαίτηση κατάκτησης άμεσων αποτελεσμάτων από την οποιαδήποτε δράση καλυτέρευσης των συνθηκών επιβίωσής τους και που με την οργανωμένη παρέμβαση δομών - κομμάτων του συστήματος εύκολα μετατρέπεται σε απογοήτευση από την αναποτελεσματικότητα και σε αφοπλισμό, λόγω της παντοδυναμίας του κεφαλαίου.

Φαίνεται πως έχει ισχυρή βάση ο ιδεολογικός συμβιβασμός ενός τμήματος του λαού, εννοούμε η εξοικείωση με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, με τα 20 ευρώ, με τα ρούχα από δεύτερο χέρι. Σ' αυτές τις συνθήκες αλληλοσυμπληρούμενων αντιθέσεων και αντιφάσεων, όπου αναπτύξαμε σχετικά καλό κλίμα σχεδόν όλες οι πρωτοβουλίες έχουν συμμετοχή, βρίσκουν ανταπόκριση. Συσπειρώνονται δυνάμεις έξω από το γνωστό - στενό κύκλο μας. Ολόκληρες οικογένειες παίρνουν μέρος αφού τους αφορά. Σημαντικό είναι ότι ο οργανωτής - προπαγανδιστής είναι άνθρωπός τους, γνωστός τους ή γείτονάς τους.

Καταγράφουμε μια πλούσια δραστηριότητα ειδικά σε μια συγκεκριμένη φτωχογειτονιά - εργατοσυνοικία της Πάτρας μέσω της Λαϊκής Επιτροπής με υψηλό κύρος και επιρροή του ΚΚΕ που έχει δημιουργηθεί και παραλάβει βαριά κληρονομιά από τη γεμάτη θυσίες και αίμα προσφορά του Κόμματος στην υπόθεση της εργατικής τάξης, με οξύτατη διαπάλη - αντιπαράθεση με όλους τους μηχανισμούς - κόμματα της ντόπιας αστικής τάξης και τον οπορτουνισμό. Μια δραστηριότητα σχεδόν καθημερινή, με εξωφρενικούς ρυθμούς για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις ζύμωσης και προετοιμασίας, πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας με εναλλαγές μορφών πάλης. Για το χαράτσι στη ΔΕΗ και ομάδες περιφρούρησης με ωρολόγιο πρόγραμμα για τις διακοπές ρεύματος ολόκληρων οικοδομικών προσφυγικών τετραγώνων. Για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού των παιδιών στα σχολεία και την εξασφάλιση της σίτισής τους. Για την καρκινογόνο εγκατάσταση των κεραιών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Για την επιβίωση των ανέργων και των οικογενειών τους. Για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Για τα ζητήματα υγείας και ιατρικής - φαρμακευτικής περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους. Για την έκφραση αλληλεγγύης σε όσες οικογένειες το χρειάζονται, που η ίδια η πραγματικότητα το ανέδειξε πρώτης προτεραιότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ