Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κάποιοι λίγοι δημοσιογράφοι του «Ρ» εμφανίζουν σαν ατράνταχτη απόδειξη για την ορθότητα της εκτίμησής τους πως η τακτική και η στρατηγική του Κόμματος δε γίνεται αποδεκτή από τις λαϊκές μάζες, την πτώση των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές. Αλλά δικαιούται κάποιος να αναρωτιέται. Εγκριτοι δημοσιογράφοι είναι. Πώς το ψάξανε και καταλήξανε σε τέτοιο συμπέρασμα; `Η μήπως δεν το ψάξανε καθόλου; Αν π.χ. κατεβαίνανε μέχρι τη Σάμο και κάνανε μια έρευνα άλλα πράγματα θα διαπιστώνανε. Εκεί η Κομματική Οργάνωση, ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές, ξεκίνησε και υλοποίησε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα συσκέψεων, συγκεντρώσεων, περιοδειών, σε όλους τους κλάδους και τα χωριά όπου ανέλυε και συζητούσε με τον κόσμο το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας.

Μήπως η πολιτική εξόρμηση με αυτό ακριβώς το περιεχόμενο διαμόρφωσε τάσεις απομόνωσης των κομμουνιστών από τα λαϊκά στρώματα; Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Ηταν μετά την έναρξή της και μέχρι σήμερα που ανατράπηκαν οι συσχετισμοί στο νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τρεις έδρες στις εννιά πήραν έξι στις εννιά. Που στις φοιτητικές εκλογές η Πανσπουδαστική ήρθε πρώτη δύναμη στο νησί με ποσοστό πάνω από 43%. Που αποκτήθηκαν προσβάσεις στα σωματεία και στους συλλόγους των ΕΒΕ και της φτωχής αγροτιάς. Που οι Κομμουνιστές πήραν την απόλυτη πλειοψηφία στην Ενωση Γονέων του νησιού. Και φυσικά διατήρησαν όλες τις άλλες θέσεις που είχαν στο κίνημα σε όποιες εκλογικές μάχες έγιναν π.χ. στο Εργατικό Κέντρο, στο σωματείο του νοσοκομείου κλπ.

Μήπως η προσπάθειά τους να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της πολιτικής εξόρμησης τους έφερε πίσω από τη διεκδίκηση λύσης στα άμεσα προβλήματα του λαού; Και εδώ τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Το ίδιο διάστημα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι Λαϊκές Επιτροπές ασχολήθηκαν κυριολεκτικά με τα πάντα. Από τα χαράτσια ως το μάζεμα εκατοντάδων υπογραφών κάτω από την πρόταση του Κόμματος για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Από την πολυήμερη κινητοποίηση των φοιτητών για την αποτροπή της έξωσής τους από τις εστίες, κινητοποίηση που είχε και θετική κατάληξη μέχρι την πολυήμερη κατάληψη των σχολείων από τους γονείς και κηδεμόνες για να δοθεί λύση - που δόθηκε προσωρινά - στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Από τις δεκάδες κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας μέχρι κάθε μικρό και μεγάλο, τοπικού χαρακτήρα - πρόβλημα. Και βέβαια στην πρώτη γραμμή της δράσης ήταν τα προβλήματα των ανέργων, οι απολύσεις, οι οικονομικοί μετανάστες κ.λπ.

Ας πάνε, λοιπόν, αυτοί οι λίγοι δημοσιογράφοι στη Σάμο να πείσουν τους εκεί κομμουνιστές πως η συνεχής, συστηματική προπαγάνδιση στο λαό της πρότασης εξουσίας του Κόμματος απομόνωσε την οργάνωσή τους από τις λαϊκές μάζες, επέφερε στασιμότητα ή και μείωση στις δυνάμεις τους στο μαζικό και στο συνδικαλιστικό κίνημα, επέδρασε αρνητικά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Να μη δυστροπήσουν, όμως, αν οι Σαμιώτες τους κοιτάζουν σαν να έπεσαν από τον Αρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ