Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Διαιωνίζεται το δράμα των προσφύγων στο καταυλισμό της Πάτρας

Αποψη από το καταυλισμό των Αφγανών προσφύγων στην Πάτρα
Αποψη από το καταυλισμό των Αφγανών προσφύγων στην Πάτρα
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εσωτερικών, με θέμα τη διαιώνιση του δράματος των προσφύγων του καταυλισμού της Πάτρας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Κώστας Αλυσανδράκης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαυρίκος και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Πριν τρεις μήνες, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη δημοτική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αποφάσισε να απαντήσει με την καταστολή και την τρομοκρατία στο χρόνιο δράμα των Αφγανών και Ιρακινών προσφύγων του καταυλισμού της Πάτρας. Την πολιτική αυτή πλήρωσε με τη ζωή του ένα (μέχρι στιγμής) 15χρονο προσφυγόπουλο, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε άλλο ένα 13χρονο παιδί. Εκατοντάδων - νέων στην πλειοψηφία τους - ανθρώπων κινδυνεύει η ζωή και η υγεία, εξαιτίας του κυνηγητού που υφίστανται και του απάνθρωπου αποκλεισμού του καταυλισμού, που θυμίζει Λωρίδα της Γάζας. Οσοι συνελήφθησαν και φακελώθηκαν, έλαβαν διαταγή εγκατάλειψης της χώρας μας, διαταγή που η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εκτελέσει για τεχνικούς λόγους, τουλάχιστον σε βάρος των Αφγανών, Ιρακινών και Σομαλών (ανέφικτες απελάσεις). Τα μόνα που κυκλοφορούν ελεύθερα είναι τα προσωπικά τους δεδομένα, που σύμφωνα με πληροφορίες παραδόθηκαν στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχοι της αμερικάνικης πρεσβείας έκαναν επιτόπου επισκέψεις στην Πάτρα. Αρκετοί πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε διάφορα κέντρα κράτησης αλλοδαπών και, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, διατρέχουν κίνδυνο παράνομης επαναπροώθησής τους στην Τουρκία. Ορισμένα από τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ύστερα από τα συνεχή διαβήματα φορέων, κινημάτων και του Κόμματός μας, μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους. Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση δεν υπολόγισαν το μαζικό κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χάρη σ' αυτήν την αλληλεγγύη, δεν έχουμε μετρήσει περισσότερα θύματα.

Η κυβέρνηση προκλητικά αγνόησε τις προτάσεις του Κόμματός μας και των μαζικών λαϊκών φορέων για λύση που θα σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, για νομιμοποίηση της προσωρινής ή μακροβιότερης παραμονής τους στη χώρα μας (παροχή ασύλου, άδεια διαμονής), για διευκόλυνση της μετακίνησης σε άλλες χώρες της ΕΕ μέσω της έκδοσης των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, για μετεγκατάστασή τους σε χώρο που θα πληροί τις στοιχειώδεις προδιαγραφές αξιοπρεπούς διαμονής.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της απέναντι στα θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, αποτελώντας εμπροσθοφυλακή της αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν, όπως φάνηκε στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αδιαφορώντας για το αν - μεταξύ των άλλων καταστροφικών συνεπειών - θα προκαλέσουν μαζικά κύματα προσφυγιάς και μετανάστευσης. Επιπλέον, θέλοντας να επαναβεβαιώσει τη στήριξη της ΕΕ στα αντιμεταναστευτικά μέτρα, έθεσε στο πρόσφατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ζήτημα «δυσκολιών λόγω της αύξησης των αστήριχτων αιτήσεων ασύλου». Ολο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση δε θεώρησε υποχρέωσή της να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το τι απέγιναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κυνήγησε, συνέλαβε, φακέλωσε, απέκλεισε και μετακίνησε. Αποδεικνύεται ότι για την κυβέρνηση, οι άνθρωποι αυτοί είναι ανεπιθύμητα σκουπίδια που πρέπει να «σαρωθούν» εκτός Ελλάδας και ΕΕ, με βάση και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ.

Επειδή για το ΚΚΕ, οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι θύματα των επεμβάσεων και της εκμετάλλευσης του ιμπεριαλισμού, επειδή μοιραζόμαστε μαζί τους τα ίδια όνειρα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τους πολέμους και την εκμετάλλευση, επανερχόμαστε και ΡΩΤΑΜΕ τον κ. υπουργό:

  • Πόσοι πρόσφυγες της Πάτρας βρίσκονται φυλακισμένοι σε κέντρα κράτησης, σε ποια κέντρα, με ποια κατηγορία, με ποια προοπτική ειδικά για τις ανέφικτες απελάσεις;
  • Σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο εφαρμόστηκε η αντιτρομοκρατική συνεργασία με ΕΕ και ΗΠΑ;
  • Πόσοι ασυνόδευτοι ανήλικοι καταγράφτηκαν, ποιος φορέας ανέλαβε την επιμέλειά τους, σε ποια κέντρα βρίσκονται και κάτω από ποιες συνθήκες. Αν υπάρχουν ανήλικοι φυλακισμένοι;
  • Ποια λύση προτίθεται να δώσει στο συνολικό πρόβλημα των προσφύγων του καταυλισμού της Πάτρας»;

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ