Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης με κάθε τίμημα
  • Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας
  • Ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων καταθέτει στα ΔΣ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων η ΠΚΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση της Πανσπουδαστικής στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας
Από παλιότερη κινητοποίηση της Πανσπουδαστικής στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας
Σε αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά την προχτεσινή ομιλία του υπουργού Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδη, στην οποία επανέλαβε, με έντονο τρόπο, τον ξεκάθαρο πολιτικό στόχο της κυβέρνησης, να εφαρμοστεί πλήρως και με κάθε τίμημα ο «νόμος - πλαίσιο», να βαθύνει την αντιδραστική αναπροσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να υλοποιήσει πλήρως τις κατευθύνσεις των αποφάσεων της Μπολόνια και της Λισαβόνας.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Παιδείας, σημείωσε ότι χρειάζεται η αναθεώρηση του άρθρου 16, η συνύπαρξη και ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιων - ιδιωτικοποιημένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ακόμα, ξεκαθάρισε το ρόλο των πανεπιστημίων, ως ιδεολογικού μηχανισμού του ιμπεριαλισμού, που θα μεταλαμπαδεύει «έναν κώδικα αρχών και αξιών που αποτελούν το σκληρό πυρήνα του πολιτισμού μας».

Ο υπουργός Παιδείας επέμεινε στις δηλώσεις του, και χτες, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τόνισε ότι «όσοι υποστηρίζουν την απελευθέρωση (σ.σ. δηλαδή την ελευθερία ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ), εμπιστεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο»(!!) και, θεωρώντας προφανώς πως το κάθε ΑΕΙ λειτουργεί στη ...γυάλα του, υποστήριξε πως το «άνοιγμα της Ελλάδας προς τον κόσμο προαπαιτεί ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, που δε θα επηρεάζεται (sic) από τη λειτουργία του μη κρατικού».

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας πυροδοτούν ήδη την αντίδραση φοιτητών και σπουδαστών, που δεν έχουν «υποστείλει» τα αιτήματα για πραγματικά και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Στην κατεύθυνση της συνέχισης της πάλης για το πανεπιστήμιο των αναγκών της νεολαίας και των εργαζομένων, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καταθέτει σε όλα τα ΔΣ των συλλόγων ΑΕΙ και ΤΕΙ ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας.

Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα που προτείνει η ΠΚΣ, «το "σοκ" που ονειρεύεται η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτε άλλο από την εντολή των πολυεθνικών και τις αποφάσεις που παίρνουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στην ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την πλήρη υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στα οικονομικά, ιδεολογικά και πολιτικά συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατών». Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται: «Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δε θα τους αφήσουμε με λυμένα τα χέρια τους. Θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και στη δουλειά».

Αντιδράσεις στη ρότα του αποπροσανατολισμού

«Αδυναμία και παραίτηση» της κυβέρνησης από τη «θεραπεία» των δημόσιων ΑΕΙ διέγνωσε στις δηλώσεις του υπουργού η Α. Διαμαντοπούλου, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, λες και μέχρι τώρα η κυβέρνηση ...προσπαθούσε στην κατεύθυνση ενδυνάμωσής τους.

Σύμφωνα με την ορολογία της Α. Διαμαντοπούλου ο υπουργός θα έπρεπε να έχει περισσότερο «πάθος»(!) για το δημόσιο πανεπιστήμιο - αυτό είναι δηλαδή που λείπει;

Ανέπαφη άφησε ο ΣΥΝ, με δήλωση του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου, την «καρδιά» της ομιλίας του υπουργού Παιδείας και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, δηλαδή, την κατά γράμμα εφαρμογή της διαδικασίας της Μπολόνια και του ρόλου των πανεπιστημίων, ως ιδεολογικού μηχανισμού στήριξης του ιμπεριαλισμού. Αντίθετα, η δήλωση του Α. Καρίτζη, υπεύθυνου του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, περιορίστηκε στην πάγια τακτική του ΣΥΝ, να περιστρέφεται γύρω από το άρθρο 16.

Με δήλωσή του ο Γ. Μαΐστρος, αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ), επιχειρεί να... καθησυχάσει το πανεπιστημιακό κίνημα. Λέει συγκεκριμένα πως «τώρα πρέπει να περιμένουν χρόνια, αφού η εκπαίδευση παραμένει δημόσιο αγαθό και υποχρέωση του κράτους να τη χρηματοδοτεί». «Αγνοεί», δηλαδή, την πραγματικότητα, που αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις ήδη παρεμβαίνουν στα πανεπιστήμια και θα παρεμβαίνουν «ελεύθερα» με το νέο νόμο - πλαίσιο.

Αντίδραση προέκυψε και από το πανεπιστήμιο Κρήτης, με ανακοίνωση που εκφράζει διαμαρτυρία, γιατί οι δηλώσεις του υπουργού είναι «απαξιωτικές και άδικες εναντίον των Ελληνικών Πανεπιστημίων» και υπογραμμίζει ότι για να ανταγωνιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια τα όποια ιδιωτικά ιδρυθούν (!) είναι απαραίτητη η εφαρμογή της «αξιολόγησης» - κατηγοριοποίησης και η αύξηση της χρηματοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ