Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΑΟ
Η Αντιφασιστική Νίκη φάρος για τους λαούς

Από την πορεία στη Βουλή
Από την πορεία στη Βουλή
Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και διάθεσης για αγώνα πραγματοποιήθηκε χτες η συγκέντρωση - εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων - ΠΟΑΟ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΑΟ επέδωσε στα Κόμματα το ψήφισμα με τα αιτήματα των Αντιστασιακών.

Την εκδήλωση άνοιξε Γιώργος Παναγής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ που σημείωσε πως η καλύτερη απόδοση τιμής στην ηρωική γενιά που πολέμησε και συνέτριψε το φασισμό, είναι η πάλη και ο αγώνας με τις σημερινές θυσίες που απαιτούνται για να οικοδομηθεί η κοινωνία όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλισμός. «Αυτό το δρόμο μας δείχνει η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, αυτό το δρόμο μας δείχνουν τα 90 χρόνια δράσης, θυσίας και προσφοράς του ηρωικού ΚΚΕ», είπε.

Ο κεντρικός ομιλητής Θανάσης Παφίλης ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καυτηρίασε την επιλογή των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών κυβερνήσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μαζί και στην Ελλάδα, αντί την Αντιφασιστική Νίκη, να γιορτάζουν την ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μάη. Αυτό αποτελεί πριν απ' όλα ασέβεια και προσβολή στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών στον αγώνα κατά του φασισμού», τόνισε. Παράλληλα, υπενθύμισε πως «εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίστηκαν με κάθε τρόπο, για να πραγματοποιηθεί η μεγάλη νίκη. Τιμάμε την προσφορά τους, τη θυσία τους, όποιες κι αν ήταν αυτές, από την πιο μικρή μέχρι την υπέρτατη. Είχε κι ο ελληνικός λαός, αναμφισβήτητα, τη δική του σημαντική συμβολή με την πάλη του μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων μαζικών οργανώσεων του ΕΑΜ με ψυχή, καθοδηγητή και βασικό αιμοδότη το ΚΚΕ». Οσο για το ποιος ήταν ο νικητής ο ομιλητής θα πει χαρακτηριστικά: «Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ στοιχειώνει τα όνειρα των ιμπεριαλιστών και τους προκαλεί σύγχρονους εφιάλτες».

Στη συγκέντρωση, εκτός των άλλων, παραβρέθηκαν οι: Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΑ, Παν. Μακρής, αντιπρόσωποι από την ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, τη Δημοκρατική Μέριμνα, τη Δημοκρατική Συσπείρωση κλπ.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, όπου περιλαμβάνονται τα αιτήματα της Αντίστασης και των Αντιστασιακών, επίσης, χαιρετίζονται η Αντιφασιστική Νίκη και η συμβολή του Σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού. Αποτίεται φόρος τιμής στους αγωνιστές της αντιφασιστικής νίκης. Αποδίδεται τιμή στη μεγάλη Εθνική μας Αντίσταση και τους αγωνιστές της. Ενώ καταγγέλλονται και καταδικάζονται οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ για τους παράνομους και άδικους πολέμους που εξαπολύουν. Και, βεβαίως, καταδικάζεται η προσπάθεια του ιμπεριαλισμού για διαστρέβλωση της ιστορίας που εξισώνει τους φασίστες χιτλερικούς με τα εκατομμύρια θύματά τους.

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στην επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών.

«Η ΕΕΔΥΕ, τονίζεται, τιμά τα 63 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης, τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, κρατώντας ζωντανά τα μηνύματα του αντιφασιστικού αγώνα, καλώντας τους λαούς να ακολουθήσουν την ίδια στάση αντίστασης και πάλης κατά της Νέας Τάξης που οικοδομούν οι ιμπεριαλιστές.

Καλεί το λαό να συσπειρωθεί στο αντιπολεμικό -αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα, να δυναμώσει τον αγώνα του, να οργανώσει τη δική του αντεπίθεση ώστε πιο γρήγορα η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών να έχει την ίδια τύχη με αυτή που επιφύλαξαν οι λαοί πριν 63 χρόνια, δηλαδή τη συντριβή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την Αντιφασιστική Νίκη(2008-05-04 00:00:00.0)
Οι λαοί ενάντια στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τη διαγράψει από την Ιστορία(2007-05-10 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη(2007-05-06 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(2005-03-25 00:00:00.0)
Μέρα αντίστασης - μέρα νίκης των λαών(2003-05-09 00:00:00.0)
Νέα Τάξη, τότε και τώρα(1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ