Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε λύνονται ατομικά τα προβλήματα, απαιτείται ανασύνταξη του κινήματος

Στα ζητήματα της ακρίβειας και της εκπαίδευσης αναφέρθηκε, σε συνέντευξή της στον «Alpha Radio» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha Radio» και τους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Δ. Σταυρόπουλο παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα.

Για το ζήτημα της ακρίβειας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Η παραγωγή και η εμπορία τροφίμων βρίσκεται στα χέρια ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων. Μπορεί να υπάρχουν μικροπαραγωγοί, αλλά αυτοί πια είναι απολύτως ελεγχόμενοι και εξαρτημένοι από τα μονοπώλια. Επομένως, αυτό καθορίζει πάρα πολλά πράγματα. Kαθορίζει την κερδοφορία και καθορίζει και τη δυνατότητα για να μπεις σε μια καινούρια αγορά, να πουλήσεις προσωρινά σε χαμηλές τιμές. Αν στη Γερμανία είναι πιο χαμηλές οι τιμές στο τυρί, μετά από 5-6 μήνες θα ανέβει η τιμή. Κοιτάζουν να εκτοπίσουν κάποια τυριά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οσο πιο πολύ οξύνονται τα προβλήματα δημιουργούνται προϋποθέσεις αναδίπλωσης, αναδίπλωση δηλαδή να προσπαθήσεις να λύσεις τα προβλήματά σου, που δε γίνεται δυστυχώς με ατομικές προσπάθειες. Γι' αυτό εμείς μιλάμε για την ανάγκη της ανάτασης, της ανασύνταξης, της αναγέννησης του κινήματος. Ακούω αυτές τις μέρες για το πώς θα γίνει έλεγχος στις τιμές. Δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει μηχανισμός, γιατί έχει καταργηθεί. Το πρόβλημα είναι σύμφυτο με όλο το ζήτημα της παραγωγικής διαδικασίας και του εμπορίου. Επομένως, αυτή η συζήτηση είναι άγονη και κυρίως είναι αποπροσανατολιστική. Συζητάμε τώρα για τον πάγκο της λαϊκής αγοράς! Δε διαμορφώνονται οι τιμές στη λαϊκή αγορά. Μεσάζοντες, βεβαίως, υπάρχουν, μα το ίδιο το σύστημα έχει ανάγκη τους μεσάζοντες. Η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια απαιτεί και μεσάζοντες και οι μεσάζοντες θα βγάλουν και αυτοί το κέρδος τους.

Προσπαθώ να απαντήσω στο εξής ζήτημα: Υπάρχει μία πίεση, την οποία καταλαβαίνω απόλυτα, "τώρα τι γίνεται, τι προτείνετε;". Ομως, προσέχτε, δεν μπορεί από τη μια μεριά να προχωρά μια σιδερένια βάρβαρη πολιτική, και να λες "αυτή η πολιτική είναι δεδομένη, είναι μονόδρομος, τι προτείνεις μέσα σε αυτό τον μονόδρομο". Δεν υπάρχουν προτάσεις που να δίνουν λύση σε αυτό.

Υπάρχει άλλη πρόταση: Αυξήσεις μισθών. Είναι πιο ρεαλιστικό να διεκδικήσει ο ελληνικός λαός, που δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα, αυξήσεις μισθών, κατάργηση του ΦΠΑ, δωρεάν Παιδεία και Υγεία, να μην πληρώνει διόδια. Οχι ότι αυτό θα οδηγήσει σε λαϊκή ευημερία, αλλά θα είναι μια ανακούφιση. Αλλά λύσεις, προσθέτοντας το ίδιο φάρμακο που εμφανίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν.

Ομως, και η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή δεν έχουν δεχτεί ουσιαστική πίεση από το λαό. Να εξαντληθεί η πίεση σε αυτή τη φάση και να δοκιμάσει να αποσπάσει κάτι».

Δε γίνεται αγώνας με τρακατρούκες

Σχετικά με την κατάσταση στην Παιδεία η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Υπάρχει θέμα πάλης για να δυσκολέψεις την εφαρμογή ενός αντιδραστικού νόμου και, αν θέλεις, να δημιουργήσεις προϋποθέσεις να τον καταργήσεις. Αυτό πώς θα γίνει; Μπαίνοντας στα γραφεία των πρυτάνεων και σπάζοντας τα κομπιούτερ, κτλ.; Εδώ θέλει πλειοψηφία και όταν μάλιστα στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές παρέμεινε πρώτη δύναμη η ΔΑΠ, καταλαβαίνετε ότι είναι πιο σύνθετο το ζήτημα.

Αρα, εδώ θέλει να συνειδητοποιηθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει δυνατότητα να ζούμε καλύτερα. Τέλειωσε. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες και όχι να λέμε ότι φτωχός είναι μόνο αυτός με την 4μελή οικογένεια που έχει 11.000 ευρώ το χρόνο. Βεβαίως, αυτή είναι εξαθλίωση, πόσα θέλει να ζήσει μια 4μελής οικογένεια και τι εννοούμε ζωή; Δεν εννοούμε να έχουμε κότερα, δεν εννοώ πολυτελή διαβίωση. Αυτό δεν είναι κατακτημένο. Γίνεται αποπροσανατολισμός του κόσμου από πολλά κέντρα και από τα άλλα κόμματα, πράγμα το οποίο αδυνατίζει και την αποτελεσματικότητα και τη μαζικότητα των αγώνων.

Πρέπει να προετοιμαστεί ο λαός για ένα πολύ σκληρό και μακρόχρονο αγώνα και πρέπει να αντέξουμε σε αυτόν τον αγώνα, που δε θα έχουμε και άμεσα αποτελέσματα. Με γιαούρτια και σπασίματα λύνονται τα μεγάλα προβλήματα; Ξέρετε, στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπαίνουν πολλά χρήματα. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Τι έρευνα γίνεται στην Ελλάδα;

Υπάρχει ένα καλλιεργούμενο κλίμα και από μερίδα του Τύπου, ακόμα και από την πλευρά της κυβέρνησης δημιουργείται κλίμα να ξεσπούν οι νέοι άνθρωποι. Θέλουν ακριβώς τέτοια ξεσπάσματα για να τσακίσουν το κίνημα και κυρίως να το αποπροσανατολίσουν.

Ο αγώνας πρέπει να είναι σχεδιασμένος, συγκροτημένος. Εχεις έναν αντίπαλο πολύ σκληρό και έμπειρο. Εμείς δεν υποτιμάμε καθόλου τον αντίπαλο, δεν τον φοβόμαστε, αλλά δεν τον υποτιμάμε. Επομένως, με τρακατρούκες δε γίνεται.

Κυρίως, να δούμε με ποιες πολιτικές θέσεις. Μέσα στα πανεπιστήμια το πρόβλημα δεν είναι μόνο το άρθρο 16. Εχουν ιδιωτικοποιηθεί, στην ουσία, τα πανεπιστήμια σταδιακά εδώ και χρόνια και τώρα ο νόμος της ΝΔ γίνεται εφαλτήριο. Λοιπόν; Θα δυσκολέψουμε τη διαδικασία της αξιολόγησης, να δυσκολευτεί αυτό το τραγικό των μεταπτυχιακών. Ξέρετε ότι δώσανε μεταπτυχιακά στα ΤΕΙ; Τα οποία τα έχουν υποβαθμίσει εντελώς. Αυτά είναι να πέσει παραδάκι, να γίνουν οι ομάδες που θα επωφεληθούν από τα μεταπτυχιακά των ΤΕΙ. Δεν μπορούμε να λέμε "δώσε στα ΤΕΙ μεταπτυχιακά και αυτό είναι αναβάθμιση". Πρέπει να αποκαλύψουμε τι κόλπα κρύβονται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ