Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Το σκάνδαλο είναι η εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών συμφερόντων
  • Συζητήθηκε στη Βουλή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την προμήθεια όπλων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
  • ΚΚΕ: Πολιτικές ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις που «δένουν» τις Ενοπλες Δυνάμεις στο άρμα των ιμπεριαλιστών

Αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα TOR - M1
Αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα TOR - M1
Δικομματική αντιπαράθεση χτες στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η αντιπαράθεση έμεινε έξω από τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στο όλο πλέγμα του συστήματος εξοπλισμών και δεν έθιξε σε καμία περίπτωση το θέμα του προσανατολισμού των εξοπλισμών και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες είναι δεμένες στο άρμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προκειμένου να υπηρετηθεί η «νέα τάξη πραγμάτων». Οι βουλευτές της ΝΔ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αφού κατά την εκτίμησή τους θα προκύψουν νέα στοιχεία από το άνοιγμα συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών.

Το ΚΚΕ συμφώνησε με τις προτάσεις για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς να τρέφει αυταπάτες για το πού τελικά αυτές οδηγούν και επιδίωξε κυρίως, εκτός από τη διερεύνηση των συγκεκριμένων θεμάτων, να βγουν πολιτικά συμπεράσματα για το συνολικό προσανατολισμό των στρατιωτικών εξοπλισμών και τις ανάγκες που αυτές καλύπτουν.

Την επισήμανση αυτή έκανε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, ο οποίος συμμετείχε εκ μέρους του Κόμματος στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. Αναπτύσσοντας τις εκτιμήσεις του είπε ότι για τα ρωσικά αντιαεροπορικά TOR/M1 δεν αποδείχτηκε ότι ήταν μη επιχειρησιακά, αλλά πρόσθεσε ότι η σχετική σύμβαση για τα αντισταθμιστικά οφέλη (τα οποία είναι ένας μύθος για να χρυσωθεί το χάπι για τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες) αποδείχτηκε αναποτελεσματική. Τόνισε ότι δεν έχει προκύψει τίποτα για την ύπαρξη «μίζας», ενώ για τα αμερικανικά ραντάρ TPQ είπε ότι προμηθεύτηκαν με μία ετεροβαρή, σε βάρος της Ελλάδας, σύμβαση, αφού δόθηκε ως προκαταβολή το 90% της αξίας του όπλου πριν ακόμα αυτό παραδοθεί.

Για την προμήθεια των δύο όπλων, είπε ο Γ. Πατσιλινάκος, «δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες» σε βάρος των πρώην υπουργών Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, αλλά ούτε σε βάρος της στρατιωτικής ιεραρχίας και τόνισε:

«Ασφαλώς υπάρχουν, κατά τη γνώμη μας, πολιτικές ευθύνες, τόσο στους δύο υπουργούς Αμυνας όπως και γενικότερα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες όμως εντοπίζονται όχι τόσο σε κάθε συγκεκριμένη απόφαση και υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά στον προσανατολισμό και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο δόγμα και τη δομή του ΝΑΤΟ, που στοχεύουν στην επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων».

Καλούμαστε, είπε, να αποκτήσουμε εξοπλισμό που διατίθεται για την εξυπηρέτηση των επιθετικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και όχι για τις ανάγκες της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Εδώ και δεκαετίες, συνέχισε, στα πλαίσια της καλούμενης «βοήθειας», συνεισφέρουμε βαρύ οικονομικό τίμημα για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου των πολυεθνικών του πολέμου που με το εμπόρευμά τους σκορπούν το θάνατο και την καταστροφή. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσπάθεια διαφοροποίησης των πηγών εξοπλισμού και προσανατολισμός τους στην ικανοποίηση των πραγματικά αμυντικών αναγκών της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η Βουλή πρέπει να είναι αποφασιστικά και ουσιαστικά παρούσα σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας. Από τη σχεδίαση των αναγκών μέχρι και την υπογραφή των συμβάσεων και όχι όπως γίνεται σήμερα με την επιλεκτική, επιφανειακή και για τους τύπους ενημέρωση της Βουλής.

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής

Κατά τη συζήτηση, οι βουλευτές της ΝΔ επανέλαβαν τα επιχειρήματά τους για την ύπαρξη ευθυνών των δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Γ. Τραγάκη, σύμφωνα με την οποία το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής «παραμένει ανοιχτό». Σύμφωνα με τον πρόεδρο, αναμένονται νέα στοιχεία από τη δικαστική συνδρομή που έχει ζητηθεί από τη Μόσχα, αλλά και από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Ο Γ. Τραγάκης εκτίμησε ότι από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο, που αφορούσαν τα αντισταθμιστικά οφέλη από την προμήθεια των ρωσικών όπλων «αποδείχτηκε ότι ήταν λογαριασμοί από τους οποίους πέρασαν και χάθηκαν με υπόγειες διαδρομές χρήματα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος στην ομιλία του είπε ότι το θέμα είναι ανοιχτό για περαιτέρω διερεύνηση, αφού το άνοιγμα συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών δείχνει περίεργη κίνηση χρημάτων για τα αντισταθμιστικά οφέλη των ρωσικών όπλων.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος έκανε λόγο για κατάρρευση της σκευωρίας και εκτίμησε ότι η όλη υπόθεση κατέληξε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Κατηγόρησε τη ΝΔ και τον σημερινό υπουργό Αμυνας ότι έδωσαν ψεύτικα στοιχεία στη Βουλή, προκειμένου να γίνει η Εξεταστική Επιτροπή και είπε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αμυνας βλάπτει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Οι δύο υπό εξέταση πρώην υπουργοί (Τσοχατζόπουλος και Παπαντωνίου), στις τοποθετήσεις τους, έκαναν λόγο για πρωτοφανή πολιτική εμπάθεια και μικρότητα της ΝΔ και όπως ήταν φυσικό αρνήθηκαν κάθε ευθύνη για την προμήθεια των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, η Α. Ξυροτήρη εκτίμησε ότι από την εξέταση της υπόθεσης δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους δύο πρώην υπουργούς και ζήτησε στις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων να έχει ουσιαστικό λόγο η Βουλή.

Η σήψη αφορά στο ίδιο το σύστημα

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι οι αλληλοκατηγορίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής δημιούργησαν ένα απαράδεκτο κλίμα, επιβεβαιώνοντας τα όσα έλεγε το ΚΚΕ στη συζήτηση για τη σύσταση της Επιτροπής, σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των δύο κομμάτων. Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί «διαφθοράς» σε μια σειρά χώρους (Εκκλησία, Δικαιοσύνη, Δημοσιογραφία) είπε ότι η κατάσταση σήψης έχει φτάσει στο απροχώρητο και αφορά στο ίδιο το σύστημα, το οποίο έχει αναγάγει ως ανώτερη αξία το κυνήγι του κέρδους. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, είπε, θα παρθούν κάποια μέτρα αλλά εν τέλει θα είναι άδικος κόπος, αφού η σήψη είναι ίδιον του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι εξοπλισμοί, συνέχισε ο Ορ. Κολοζώφ, είναι ένα οικονομικό βάρος αβάσταχτο, αφού το 25% του χρέους της χώρας μας προέρχεται από αυτούς. Λόγω αυτού του κόστους περικόπτονται ποσά από κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, όπως η Παιδεία ή η Υγεία. Υπογράμμισε ότι οι εξοπλισμοί της χώρας μας ακολουθούν τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τα υπέρογκα ποσά δίνονται για την εξυπηρέτηση των επιθετικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών σε μια σειρά χώρες του εξωτερικού, αλλά και για να κερδίζουν οι πολυεθνικές εταιρίες των όπλων.

Στην περίπτωση που η πλειοψηφία της ΝΔ αποφασίσει να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή τότε απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος από 30 βουλευτές και στη συνέχεια αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής με μυστική ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ