Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΥΡΩΝΑΣ
Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «παρακολούθηση της γειτονιάς»
  • Επιδιώκεται η «λαϊκή συμμετοχή» στην καταστολή
  • Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Η κοινωνία το φόβου έχει ανάγκη από φοβισμένους πολίτες. Οι τελευταίοι «κατασκευάζονται» μέσω της κυρίαρχης ιδεολογίας που πλασάρουν καθημερινά τα ΜΜΕ, από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι, από τις πελατειακές σχέσεις που καλλιεργούν τη λογική του ρουσφετιού και της υποταγής απέναντι στην εξουσία. Ετσι, ο «παραδοσιακός μέσος ανθρωπάκος», σκύβει, «κονταίνει», τόσο, που στο τέλος βλέπει γύρω του εχθρούς και απειλές, εντός ή εκτός εισαγωγικών.

Μια τέτοια απειλή λέγεται μικρομεσαία εγκληματικότητα. Κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών. Οι λαϊκές συνοικίες είναι οι πρώτες που πλήττονται. Το... φάρμακο που προτείνει η κατεστημένη τάξη είναι η αστυνόμευση και η καταστολή. Αντί για μέτρα κατά της ανεργίας, βελτίωσης του περιβάλλοντος που ζει και εργάζεται ο πολίτης, αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η πρόταση είναι να βγουν οι πολίτες με καρακόλια στους δρόμους και να αποτελέσουν τα μάτια και τα αυτιά της κρατικής εξουσίας. Σαν να μην έφταναν τα ηλεκτρονικά μάτια και αυτιά που επιτηρούν από πέρσι τον πληθυσμό της Αττικής.

Εδώ και χρόνια στις χώρες του εξωτερικού έχουν εκπονηθεί και υλοποιηθεί προγράμματα συμμετοχής πολιτών στην τοπική αστυνόμευση. Στην Ελλάδα η αρχή θα γίνει από το Δήμο Βύρωνα. Στον πρώτο Δήμο που τίθεται σύντομα σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Neighbourhood Watch» - ελληνικά «Παρακολούθηση της Γειτονιάς» - σε αυτόν του Βύρωνα, το σύνθημα είναι ένα: έλεγχος και καταστολή του εγκλήματος μαζί με την Αστυνομία.

Τα καθήκοντα των εθελοντών... αστυνομικών

Στο μνημόνιο καθηκόντων των 150 εθελοντών... αστυνομικών γίνεται σαφές πως θα παρακολουθούν τα πάντα «για την πρόληψη εγκληματικών ενεργειών» και θα υπάρχει «συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για την καταστολή οποιασδήποτε πράξης που μελετάται ή εκτελείται και είναι ενάντια στο νόμο». Παράλληλα, ο Δήμος χωρίζεται σε δύο τμήματα, όπου τα «εθελοντικά περιπολικά» θα κινούνται από τις 10 το βράδυ έως και τις 5 το πρωί.

Τα περιπολικά τους θα έχουν τα πάντα, από κώνους και κορδέλες έως και ασύρματους, προκειμένου να είναι το... δεύτερο άγρυπνο μάτι στις γειτονιές το βράδυ. Τα καθήκοντά τους είναι η επίβλεψη των δρόμων, πλατειών, δημόσιων χώρων, σχολικών κτιρίων κ.ά., να παρέχουν συνδρομή σε άτομα που χρειάζονται ανάγκη και να ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές, αλλά και να ειδοποιούν την αστυνομία αν «διαπιστώσουν ύποπτες κινήσεις από άτομα, τα οποία, λόγω του τόπου, του χρόνου και της εν γένει συμπεριφοράς τους κρίνονται ύποπτα διάπραξης εγκληματικής πράξης». Στις απαγορεύσεις, τονίζεται ότι δεν τους επιτρέπεται η οπλοφορία, η μεταφορά άλλου τεχνικού μέσου που αντίκειται στο Νόμο ή προκαλεί το κοινό αίσθημα, καθώς και το αόριστο «να εισέρχονται, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, σε καφενεία, λέσχες, καφετερίες και γενικώς σε νυχτερινά κέντρα και σε κατοικίες».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ενισχύεται από το Δήμο Βύρωνα. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του δημάρχου, Νίκου Χαρδαλιά, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τη συμμετοχή του διοικητή και του υποδιοικητή του ΑΤ Βύρωνα, μελών της Διοίκησης του δήμου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Οσο για την επιτροπή που θα αποφασίσει το ποιοι θα αναλάβουν... υπηρεσία, αυτή απαρτίζεται από εν ενεργεία και απόστρατους αστυνομικούς, καθώς και ψυχολόγο. Ομως, το πιο σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ο δήμαρχος «ξέχασε» να περάσει το πρόγραμμα από το Δημοτικό Συμβούλιο...

Ποιος ο βασικός στόχος της συνεργασίας πολιτών - ΕΛ.ΑΣ.

Ο θεσμός εφαρμόζεται σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, με τον ίδιο στόχο. Την ανάγκη δημιουργίας ενός ολόκληρου συστήματος, που θα βασίζεται στο χαφιεδισμό, όπως ακριβώς είχε τονίσει με άρθρο του στο «Ρ» το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Νάκης, στις 20 Απρίλη 2003. Πρακτικά τι σημαίνει «πρόληψη σε τοπικό επίπεδο, τι σημαίνει συνεργασία Αστυνομίας - πολιτών, κοινοτική αστυνόμευση;

1. Την έναρξη μιας συστηματικής και μακροχρόνιας προσπάθειας, με αθώες αναφορές για τους αφελείς, δημιουργίας και διεύρυνσης χαφιέδικων μηχανισμών και ενεργών συνεργατών της Αστυνομίας μέσα στη γειτονιά.

2. Την προσπάθεια να προληφθούν οι λαϊκές αντιστάσεις πριν εξελιχθούν σε «αστυνομικά προβλήματα».

3. Την προσπάθεια της κυβέρνησης (και με την προώθηση της λειτουργίας των «Συμβουλίων πρόληψης εγκληματικότητας») να εισάγει τη συνυπευθυνότητα και συνενοχή των πολιτών (αν δε συνεργαστούν) στο φαινόμενο της αυξανόμενης παραβατικότητας».

Καταγγελία της Αχτιδικής Επιτροπής Ανατ. Συνοικιών

Η Αχτιδική Επιτροπή Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ καταγγέλλει τα πρωτοφανή μέτρα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας που το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, επιχειρούν να εφαρμόσουν στο Βύρωνα.

Οπως τονίζεται το «"νέο φρούτο" του χαφιεδισμού λέγεται "εθελοντής αστυνομικός" και περιλαμβάνει 150 "εθελοντές" στο ρόλο του αστυνομικού, που θα περιπολούν τις νύχτες στην πόλη με πρόσχημα "την πρόληψη εγκληματικών πράξεων που αντιμετωπίζουν ή απασχολούν τους δημότες, ώστε να διευκολύνεται το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και η προσέγγιση και επικοινωνία με τους πολίτες του Δήμου, ιδίως των απομακρυσμένων περιοχών, με ειδικά περιπολικά που ήδη έχει προμηθευτεί ο Δήμος Βύρωνα"»...

Επίσης υπογραμμίζεται ότι συστηματικά «μεθοδεύεται τα τελευταία χρόνια από την κρατική εξουσία η ενίσχυση του αυταρχισμού και των δυνάμεων καταστολής στο σώμα της κοινωνίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας». Γίνεται λόγος για την επιδίωξη, από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, να συμμετέχουν οι πολίτες «σε θεσμούς αυταρχικούς ώστε να γίνεται αποδεκτός από το λαό ο χαφιεδισμός. Η ενίσχυση του αυταρχισμού και του χαφιεδισμού πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική». Και καταλήγει: «Τα νέα πρωτοφανή μέτρα στοχεύουν στον εκφοβισμό των εργαζομένων και της νεολαίας, στην καταστολή του λαϊκού κινήματος, της διεκδικητικής του πάλης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ