Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»
Καρικατούρα κάθαρσης θέλει η κυβέρνηση

Την «κάθαρση» της Εκκλησίας χωρίς, ίσως, τον Χριστόδουλο, στηρίζει η κυβέρνηση, περιορίζοντας ταυτόχρονα την υπόθεση της κάθαρσης ως ένα ζήτημα ηθικής που αφορά τη συμπεριφορά των κληρικών!

Παράλληλα, επιχειρεί να βάλει στην υπόθεση και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εκφυλιστεί σε μια ανούσια δικομματική κοκορομαχία επιμερισμού και διάχυσης των ευθυνών, που οδηγεί τελικά στο κουκούλωμα της σαπίλας.

«Η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια κάθαρσης και θα τη στηρίξει σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Πόσο μάλλον στο χώρο της Εκκλησίας, ένα χώρο που είναι σημαντικός πυλώνας της κοινωνίας μας», επανέλαβε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι «η κάθαρση στην Εκκλησία αφορά πρώτιστα την εσωτερική λειτουργία της Εκκλησίας». Κι αυτό, σύμφωνα με τον Ευ. Αντώναρο, «γιατί έχει σχέση με την ηθική συμπεριφορά την οποία περιμένουν η ελληνική Πολιτεία, και κυρίως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, να έχουν ιεράρχες»(!).

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος απέφυγε να επαναλάβει τη δήλωση της υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του αρχιεπισκόπου. Αρχικά είπε ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας εκλέγεται από την ιεραρχία, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις αν η κυβέρνηση στηρίζει τον Χριστόδουλο, απέφυγε να απαντήσει επικαλούμενος το δικαίωμά του να απαντά στις ερωτήσεις με τον τρόπο που θέλει... Διευκρίνισε όμως ότι «οι ρυθμίσεις για το θέμα της Εκκλησίας γίνονται σε σύμπνοια με την Εκκλησία», ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε θέτει κάποιο τελεσίγραφο προς την ιεραρχία.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δράση του Απ. Βαβύλη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να αποδοθούν και ευθύνες όταν ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών», οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο... Αγιο Πνεύμα ανέθεσε την κάθαρση στην Εκκλησία ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης, μεμφόμενος την ιεραρχία για τη ζημιά που προκαλεί στην Εκκλησία. Φάνηκε να αδιαφορεί για την τύχη του Χριστόδουλου θεωρώντας ότι «είναι το λιγότερο» που οι αποκαλύψεις φθάνουν στον αρχιεπίσκοπο. Εγώ έχω, συνέχισε, μια άλλη ανησυχία: «Πώς να πείσω τα παιδιά μου, που βρίσκονται στην εφηβεία και αμφισβητούν τα πάντα, να πάνε στην Εκκλησία, όταν βλέπουν και ακούν όλα αυτά». Εύχομαι, κατέληξε, ο Θεός να τους φωτίσει...

Θέμα ευθυνών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για τη δράση του Βαβύλη έθεσε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, καλώντας να δώσουν εξηγήσεις για το πώς είχε αναλάβει προμήθειες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. «Ακόμη δεν έχω καταλάβει πώς βρέθηκε αυτός ο περιβόητος κ. Βαβύλης στα Ιεροσόλυμα. Διότι μη μου πείτε ότι πήγε μόνο με εντολή του Αρχιεπισκόπου», είπε χαρακτηριστικά στον «Φλας», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «δεν πήγε μόνο με εντολή του Αρχιεπισκόπου». Παρ' όλα αυτά τάχθηκε κατά της αντικατάστασης του Χριστόδουλου γιατί «δε θα έλυνε αυτή τη στιγμή το θέμα, αντίθετα μπορεί να το έκανε ακόμα πιο οξύ», ζητώντας «να αφήσουμε την Εκκλησία λίγο ήσυχη». Γενικότερα πάντως τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας αλλά με προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ