Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς συνομιλίες ΕΕ - Τουρκία για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ φέρεται χτες να δήλωσε πως η Αγκυρα θα διεξαγάγει συνομιλίες στις αρχές Μάρτη με την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της υπογραφής ενός πρωτοκόλλου που θα επεκτείνει και στην Κύπρο την τελωνειακή ένωσή της με την ΕΕ.

«Διαπραγματεύσεις για το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης αρχίζουν στις αρχές Μαρτίου. Οι φίλοι μας θα πάνε στις Βρυξέλλες μέσα σε λίγες ημέρες», φέρεται να δήλωσε ο Γκιουλ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ραντικάλ».

Διπλωμάτες της ΕΕ λέγουν πως η Τουρκία αναμενόταν να έχει υπογράψει ως τώρα το πρωτόκολλο και πως η Αγκυρα κωλυσιεργεί, καθώς δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τη δέσμευση που ανέλαβε στην ιστορική Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκέμβρη, κατά την οποία ορίστηκε η 3η Οκτώβρη 2005 ως ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της.

Η εφημερίδα «Ρεφεράνς» αναφέρει πως οι συνομιλίες για το πρωτόκολλο πιθανόν να διαρκέσουν δύο μήνες. Οταν η Τουρκία υπογράψει τελικά το πρωτόκολλο, με το οποίο η τελωνειακή ένωσή της με την ΕΕ θα επεκταθεί στην Κύπρο και στα εννέα άλλα νέα κράτη - μέλη, αναμένεται επίσης να εκδώσει μια δήλωση με την οποία θα καθιστά σαφές πως η κίνηση αυτή δεν ισοδυναμεί με πολιτική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γκιουλ δήλωσε πως η Τουρκία θα ανακοινώσει σύντομα το όνομα του επικεφαλής διαπραγματευτή της στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, ένα διορισμό τον οποίο περιμένουν με ανυπομονησία οι χρηματαγορές. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής θα έχει ρόλο κλειδί σ' αυτό που αναμένεται να είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση για τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις της ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκία στην ΕΕ. Οι ενταξιακές συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και μία δεκαετία.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη πως τη θέση θα καταλάβει ένας πολιτικός και όχι ένας γραφειοκράτης, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να την αναλάβει ο ίδιος ο Γκιουλ.

Ο Γκιουλ αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει αντιληφθεί ότι επείγει να προετοιμαστεί για τις συνομιλίες με την ΕΕ. «Δεν καθόμαστε, δουλεύουμε», δήλωσε στη «Ραντικάλ».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ακριβή διατύπωση του πρόσθετου πρωτοκόλλου που θα επεκτείνει τη Συμφωνία της Αγκυρας στα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αρχίσουν στις 2 Μάρτη, στις Βρυξέλλες. Τις συνομιλίες αναμένεται να διεξαγάγουν ο πρέσβης Ντενίζ Μπολούκμπασι και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Κύπρο, πρέσβης Ερτεγκρούλ Απακάν. Το πρόσθετο πρωτόκολλο, που θα μεταφραστεί σε 8 γλώσσες, αναμένεται να υπογραφεί απ' όλα τα νέα μέλη της ΕΕ και την Τουρκία σε δυο μήνες από την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Δηλώσεις Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς μετέβη προχτές στη Σμύρνη, όπου σε διάλεξή του επέκρινε έντονα τη δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η αποστολή του Ραούφ Ντενκτάς έχει πλέον τερματιστεί. Ο Ταλάτ είχε κάνει τη δήλωσή του σε απάντηση προτροπής του Ραούφ Ντενκτάς να διατηρήσει την «ανεξαρτησία» των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ντενκτάς είπε ότι η αποστολή αυτή οδήγησε τους Τουρκοκυπρίους από την αποικιοκρατία σε καθεστώς το οποίο σήμερα έχει ως «πρωθυπουργό» του τον Ταλάτ και τον κάλεσε και πάλι «να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και να μην πιστέψει στα λόγια αυτών που θέλουν την κατάλυσή της υποσχόμενοί τους δικαιώματα στα χαρτιά».

Επίσης επέκρινε και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον οποίο κάλεσε «να εγκαταλείψει την ηθοποιία» σε μια προσπάθεια να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα, μέσω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ικανοποίηση από την απόρριψη τροπολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογίας Βρετανού ευρωβουλευτή για την επείγουσα έγκριση, ταυτόχρονα, δύο κανονισμών που αφορούν τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Νομίζω ότι ένα παρά πολύ μεγάλο μέρος των μελών του Ευρωκοινοβουλίου έχουν πειστεί ότι οι δικές μας θέσεις όσον αφορά τον κανονισμό είναι σωστές». Εναντίον της τροπολογίας που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Andrew Duff, της ομάδας των Φιλελευθέρων, τάχθηκαν χτες 254 ευρωβουλευτές και υπέρ 250. Την τροπολογία καταψήφισε ως σώμα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ τα κόμματα Φιλελεύθερο, Σοσιαλιστικό και Πρασίνων την υποστήριξαν επίσημα. Σε ερώτηση αν προβληματίζει την κυβέρνηση το οριακό αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η δημοκρατία λειτουργεί με πλειοψηφίες».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε έτοιμοι και έχουμε εγκρίνει από τη μια τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής με τις διευρύνσεις, από την άλλη έχουμε δεχτεί το χρηματοδοτικό κανονισμό για τα 259 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν άμεσα να διατεθούν στη βάση του συμφωνηθέντος κανονισμού προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όμως έχουμε ενστάσεις για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο».

Υποψηφιότητα για την προεδρία του ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέβαλε χτες την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, ως μόνος υποψήφιος.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η υποψηφιότητά του αποτελεί «υποψηφιότητα χρέους και ευθύνης έναντι του κόσμου του ΔΗΚΟ και του κεντρώου χώρου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ