Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Προκλητική υποκρισία

«Eίμαστε αποφασισμένοι ως υπουργείο Παιδείας να στηρίξουμε το θεσμό των Ειδικών Σχολείων ως σχολείων Ειδικής Αγωγής και κυρίως να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά που χρειάζονται αυτά τα σχολεία είναι τα δικά μας παιδιά, είναι παιδιά που έχουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες».

Δεν έχει τέλος η κυβερνητική υποκρισία. Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων της Αργυρούπολης. Τη στιγμή που στα Ειδικά Σχολεία δεν υπάρχει κρατική μέριμνα ούτε για τα αυτονόητα, όπως μεταφορικά μέσα για να πηγαίνουν οι μαθητές σε αυτά. Τη στιγμή που η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική μετατρέπει και την Ειδική Αγωγή σε πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, εντείνοντας διαρκώς τους ταξικούς φραγμούς για χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Και μια και η κυβέρνηση - διά στόματος υπουργού - μιλάει για ίσες «ευκαιρίες» (τα δικαιώματα τείνουν να απαγορευτούν ακόμη και ως λέξη), υπενθυμίζουμε: Από τα 200.000 παιδιά με αναπηρίες που βρίσκονται σε ηλικία εκπαίδευσης, μόνο τα 15.500 φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία και Τάξεις. Από αυτά μόνο 13.500 παιδιά της ηλικίας του δημοτικού σχολείου παρακολουθούν κάποια μορφή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Περίπου το 1,5% στο σύνολό τους παρακολουθεί γενική ή επαγγελματική ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα: Από τους 2.000 τυφλούς και 4.000-5.000 ημιβλέποντες, σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών, μόνο 150 παρακολουθούν οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης. Από τα 5.000 αυτιστικά παιδιά μόνο τα 120 φοιτούν σε σχολείο. Στο χώρο των κωφών, ο μαθητικός πληθυσμός έχει υποδιπλασιαστεί από 550 μαθητές που ήταν πριν 20 χρόνια στους 250-300.

Πρώτα και κύρια οι οικογένειες των ΑμΕΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Στις 7 Ιούνη δεν πρέπει να τους χαριστούν, οφείλουν να ψηφίσουν με κριτήριο τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ