Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ψήφος στο ΚΚΕ θα πιάσει τόπο

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Γιάννενα

Ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα ανυπακοής, αντίστασης στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, που συμφωνούν, υλοποιούν και συνδιαμορφώνουν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στηρίζουν τα κόμματα και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, έστειλαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και ευρύτερα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, με διακριτή την παρουσία της νεολαίας, στη χτεσινή μαζική σε όγκο και δυναμική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Γιάννενα, όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, μιας από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης, που βιώνει χρόνια τώρα, χρόνο με το χρόνο όλο και πιο έντονα, τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής ανάπτυξης, που στηρίζεται στην καπιταλιστική κερδοφορία σε βάρος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αναδείχθηκε η ανάγκη μαζικής ενίσχυσης του ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές και καταδίκης αυτής της πολιτικής. Για την ενίσχυση της προοπτικής του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία και τις σύγχρονες ανάγκες.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση, κατέφθασαν συγκροτημένα, με παλμό, με τις κόκκινες σημαίες και βροχή από συνθήματα, οι προσυγκεντρώσεις της Αχτίδας Εργαζομένων του ΚΚΕ και της ΝΟ Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ. Τα συνθήματα «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ψήφισαν το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός» εναλλάσσονταν σ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, δίνοντας το σύνθημα για Αντεπίθεση.


Παίρνοντας το λόγο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε:

«Καλούμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα να ψηφίσουν χωρίς καμία ταλάντευση το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ακόμα και αν έχουν κάποιες διαφορές με ορισμένες θέσεις μας. Να 'ναι σίγουροι ότι η ψήφος τους θα πιάσει τόπο, θα φοβίσει αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματα που οξύνονται. Σε συνθήκες κρίσης πρέπει να γίνει το μεγάλο βήμα και, γιατί όχι, για πρώτη φορά να ψηφίσουν το ΚΚΕ, κόντρα στην προσπάθεια που γίνεται με ανέντιμα μέσα να χτυπηθεί η εκλογική δύναμη του Κόμματος και οι ακατάλυτοι δεσμοί του με το λαό, η σταθερότητα και αφοβία του.

Γιατί χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ

Να γιατί χρειάζεται για το λαό ισχυρό ΚΚΕ:

-- Γιατί δεν έβαλε την υπογραφή του στην αντιλαϊκή πολιτική, στην ΕΕ. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για την ένταξη στην ΕΟΚ ως τη Συνθήκη - καταπέλτη του Μάαστριχ, ως σήμερα και για πάντα.

-- Το ενισχυμένο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ δίνει στο λαό τη μοναδική δυνατότητα σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, να στείλει ένα καταλυτικό ΟΧΙ στα ψέματα που έχει ακούσει, κόντρα στην τρομοκρατία. Να δηλώσει απερίφραστα, δεν πληρώνουμε τη δική σας κρίση, λέμε ΝΑΙ στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

-- Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε για το τι θα πάθουν οι λαοί, και ο ελληνικός, με την ενσωμάτωση και προσαρμογή.


-- Το δοκιμασμένο και έμπειρο ΚΚΕ ξέρει να συμβάλλει στη λαϊκή αντεπίθεση, της αποτελεσματικότητας της λαϊκής πάλης. Δεν παίζει παιχνίδια, δεν ξεγελάει.

-- Ερχονται χειρότερα, άρα ο εργαζόμενος λαός πρέπει να κάνει ό,τι δεν έκανε μέχρι τώρα.

-- Το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις με το κεφάλαιο.

-- Το ΚΚΕ δεν το βάζουν στο χέρι, δεν ψηφοθηρεί. Δεν κρύβει τις θέσεις του.

-- Το ΚΚΕ αποκάλυψε οτι η ΕΕ δεν είναι μονόδρομος για τον ελληνικό λαό, αλλά είναι μονόδρομος για την πλουτοκρατία. Ο μόνος δρόμος για το λαό είναι η ανυπακοή, η απειθαρχία, η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση και πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ.

-- Γιατί εμείς σταθερά αναδεικνύουμε τους δύο δρόμους ανάπτυξης και εξέλιξης: Ο ένας είναι αυτός που γνωρίζουμε καλά, ο δρόμος που καθορίζεται από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που νόμο έχει το κέρδος, και ο άλλος, αυτός που καθορίζεται από τη συνεχή ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών, ο δρόμος της χειραφέτησης με τέρμα την λαϊκή εξουσία. Τότε θα γίνει η αρχή για μια νέα πορεία αποκλειστικά για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, τη νεολαία και τις γυναίκες.

-- ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑ, που πιστεύει και έμπρακτα αποδεικνύει και ότι την Ιστορία την γράφουν οι λαοί. Οταν ο λαός το θελήσει και δράσει, θα το πετύχει. Το λαϊκό κίνημα δεν είναι για μας ένα κάδρο, ούτε αξεσουάρ.

-- Γιατί πριν ακόμα δοκιμαστεί μια κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, προειδοποίησε ότι αυτές οι κυβερνήσεις συνεργασίας εκφράζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι ο πιο πιστός φίλος του κεφαλαίου στις δύσκολες ώρες.

-- Γιατί το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι ο Ζοσπέν θα δώσει τη θέση του στον Σαρκοζί και στον κάθε Σαρκοζί, ότι ο Μπερλουσκόνι θα φέρει τον Πρόντι και ο Πρόντι ξανά τον Μπερλουσκόνι.

Εχουμε ασυμφιλίωτη και ανειρήνευτη αντίθεση με την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές

Η απροκάλυπτη ταύτιση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τους οδηγεί να στήσουν έναν αποπροσανατολιστικό καυγά, ειδικά μπροστά στις ευρωεκλογές, με φόντο κυρίως τα σκάνδαλα που οι ίδιοι δημιούργησαν, στοχεύοντας στον εγκλωβισμό της λαϊκής αγανάκτησης, στην αλλοίωση του λαϊκού κριτηρίου, με τελικό σκοπό να μην αμφισβητηθεί η ουσία του συστήματος, που με την ίδια συνέπεια υπηρετούν και οι δύο εταίροι της δικομματικής εναλλαγής. Θέλουν να κρύψουν πίσω από τις κοκορομαχίες τους την πλήρη σύμπλευσή τους, να εξωραΐσουν την ΕΕ, να εξασφαλίσουν χωρίς κλυδωνισμούς την εναλλαγή τους στη νομή της κυβερνητικής εξουσίας.

Τώρα, όμως, υπάρχει ένα πρόσθετο αναγνωριστικό στοιχείο, μια πρόσθετη απόδειξη, γιατί αξίζει να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ.

Αφού χρησιμοποίησαν για χρόνια διάφορα ψεύτικα και τρομοκρατικά επιχειρήματα εναντίον του ΚΚΕ, αφού είδαν ότι δεν μπορούν να αποκόψουν το κόμμα μας από το λαό, δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τα πιο βρώμικα και ανέντιμα μέσα για να μπερδέψουν το λαό. Η ανηθικότητα ήλθε σε γάμου κοινωνία με τον παραλογισμό.

Γιατί είναι και ανήθικο, και εξωφρενικό, και παράλογο να μιλάνε με ύφος καρδιναλίου για το ΚΚΕ, λέγοντας ότι είναι μεγαλομέτοχος πολυεθνικών στην Ελλάδα! Θεωρούν το λαό αφελή, εύπιστο.

Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, που φθάσατε στο σημείο να αγκαλιαστείτε μέχρι και με διάφορους αχυρανθρώπους, αδίστακτους και καιροσκόπους, παντός καιρού, προκειμένου να απλώσετε τα δηλητηριώδη ψέματά σας, νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα κόψετε την επικοινωνία του εργατόκοσμου και της νεολαίας με τις θέσεις και την πολιτική πρόταση του κόμματός μας;

Είμαστε το κόμμα εκείνο, που έχουμε ασυμφιλίωτη και ανειρήνευτη αντίθεση με την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές. Είμαστε εμείς, που από το 1918 μιλάμε για την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την έξοδο από τις δυσβάσταχτες δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το διώξιμο των ξένων βάσεων.

Δεν είμαστε ίδιοι με εσάς. Εμείς τα λέγαμε πάντα, τα λέμε και σήμερα, ενώ εσείς τα ξεχάσατε μόλις αναρριχηθήκατε στην κυβερνητική εξουσία.

Κύριοι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δεν είσαστε ούτε καλύτεροι ούτε χειρότεροι από τη ΝΔ. Είσαστε ίδιοι σε στρατηγικά θέματα. Είσαστε και οι δύο εκπρόσωποι των συμφερόντων της αστικής τάξης. Η ΝΔ από πάντα, εσείς από ένα χρονικό σημείο και μετά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένωση του κεφαλαίου, δεν αλλάζει με τίποτε

Ας σκεφθούν τα εργατικά, τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν:

Η διεύρυνση της ΕΕ οδήγησε στη μείωση των εδρών για την Ελλάδα. Πάρτε υπόψη ότι με το ίδιο ποσοστό του 2004 βγαίνουν για το ΚΚΕ δύο βουλευτές, αφού οι έδρες από 24 γίνονται 22. Εχει σημασία και πάλι να έχουμε τρεις βουλευτές. Δεν θα αλλάξει προβιά η ΕΕ, αλλά η δυνατή ανυποχώρητη φωνή τους θα βοηθήσει να βγουν στο προσκήνιο και άλλοι αντιπρόσωποι που είναι έντιμοι χωρίς να είναι κομμουνιστές. Από καλύτερες θέσεις, θα παρακολουθούμε την προετοιμασία αντιλαϊκών μέτρων, θα ενημερώνουμε, θα προειδοποιούμε.

Η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει από τα μέσα. Είναι ριζικά διαφορετικό αυτό που λέμε και κάνουμε ως κόμμα. Οσο η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, όσο ο λαός δεν αποφασίζει να σπάσει τα δεσμά του, εμείς παλεύουμε σε όλα τα μέτωπα από το εργοστάσιο και την γειτονιά ως το Ευρωκοινοβούλιο και τις επιτροπές του εναντίον της με ριζική αντίθεση, γνωρίζοντας ότι, αργά ή γρήγορα, ένας ένας ο κάθε λαός των κρατών - μελών θα επιβάλει τη δική του λύση.

Θα σπάσει τις αλυσίδες της ΕΕ, θα σπάσει τις αλυσίδες που τον έχουν τυλίξει τα επιχειρηματικά μεγαθήρια και τα κόμματά τους και θα διαλέξει τον ανεξάρτητο και αδέσμευτο δρόμο από την ΕΕ, το δρόμο να γίνει αφεντικό στη χώρα του, το δρόμο της διεθνούς συνεργασίας κατά του ιμπεριαλισμού, το δρόμο της αλληλέγγυας συνεργασίας των νικητών λαών. Η ΕΕ, αργά ή γρήγορα, από τις δικές της αντιθέσεις και αντιφάσεις, θα αποδυναμώνεται και, τελικά, θα νικηθεί ως αποτέλεσμα της νίκης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Τότε θα αρχίσει να γεννάται η Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη της λαϊκής εξουσίας, η Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Η ΕΕ είναι ένωση του κεφαλαίου, δεν αλλάζει με τίποτε. Μόνο αποδυναμώνεται, χάνει δυνάμεις, ανατρέπεται.

Οσο αλλάζει ο λύκος όταν αλλάζει τρίχωμα, αλλά τόσο η ιμπεριαλιστική αυτή ένωση θα αλλάξει.

Αν οι λαοί δεν αρχίσουν να βρίσκουν τη δύναμή τους, η ΕΕ χειρότερη θα γίνεται, καλύτερη όχι.

Εχουν, βεβαίως, και τα αντίπαλα κόμματα τα επιχειρήματά τους, μόνο που αυτά είναι παραπλανητικά, κυρίως, όμως, είναι επιχειρήματα που απηχούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου ή το συμβιβασμό με όλους αυτούς.

Ισχυρίζονται ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν πατάει στην πραγματικότητα, ότι δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα ούτε η απειθαρχία, ούτε η ανυπακοή, ούτε η κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.

Σκεφτείτε ότι ποτέ στην Ιστορία αυτού του τόπου οι επάνω, εκμεταλλευτές και καταπιεστές, δεν είπαν στο λαό ότι μπορεί να νικήσει με την αντεπίθεση, με την οργάνωση και τη χειραφέτηση.

Γιατί είναι ρεαλιστικό οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι εργαζόμενοι φτωχότεροι και δεν είναι ρεαλιστικό οι εργαζόμενοι, που είναι πλειοψηφία, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους;

Γιατί είναι ρεαλιστικό, στην 5ετία 2004-2008, να αποσπάσουν οι καπιταλιστές, τα μονοπωλιακά συγκροτήματα, κέρδη 40 δισ. ευρώ; Γιατί είναι ρεαλιστικό, στα χρόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να έχουν κερδοφορία πάνω από 56 δισ. ευρώ!!!;

Και αμέσως έρχεται το δεύτερο επιχείρημά τους, που το προβάλλουν όχι μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., Οικολόγοι:

Οτι αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν έχουν γίνει ποτέ. Δηλαδή, λαέ, είναι της μοίρας σου να υποφέρεις, και η μοίρα έγραψε η πλουτοκρατία να παχαίνει, να γιγαντώνεται, μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Κύριοι, δεν πέρασε πολύς καιρός, υπάρχουν αποδείξεις. Στο σοσιαλισμό αποδείχθηκε ότι μπορεί να υπάρξουν ίσα δικαιώματα και να επιλυθούν κοινωνικά προβλήματα. Να γίνει μηδενική η ανεργία, να νιώθουν οι λαοί ασφάλεια, να σπουδάζουν όλα τα παιδιά που θέλουν, να έχουν δικαιώματα που δεν υπήρξαν ούτε σε καπιταλιστικές χώρες με υψηλό επίπεδο. Και να έχουν ίσα δικαιώματα στην Υγεία, στην κοινωνική πολιτική, όλοι και όλες. Για το ότι το σοσιαλιστικό σύστημα πισωγύρισε στον καπιταλισμό, υπάρχει εξήγηση. Η δυναμική του ανακόπηκε όταν μπροστά στα νέα προβλήματα εξέλιξης, που έμπαιναν μπροστά τους, έκαναν το λάθος να μη δώσουν λύσεις προς τα εμπρός, αλλά να μιμηθούν λύσεις της αγοράς.

Ο σοσιαλισμός θα ξανάρθει και θα είναι καλύτερος από αυτόν που γνωρίσαμε.

Υπέρ της ισότιμης συνεργασίας των λαών

Λένε ψέματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, όταν στριμωγμένοι από τη σκληρή πραγματικότητα επιχειρηματολογούν οτι φταίει ο νεοφιλελευθερισμός για τα βάσανα των λαών.

Φιλελεύθερη πολιτική ακολούθησε και η σοσιαλδημοκρατία, σοσιαλδημοκρατική τακτική σε άλλη φάση ακολούθησαν και τα φιλελεύθερα κόμματα.

Είμαστε κατά της συνεργασίας των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών κρατών, γιατί είναι ταξική, ανισότιμη. Είμαστε υπέρ της ισότιμης συνεργασίας των λαών.

Συμμαχούμε με τις προοδευτικές λαϊκές δυνάμεις, με κινήματα της ΕΕ που αγωνίζονται ενάντια στη στρατηγική της ή που στοχεύουν στην αποδέσμευση.

Η ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ισοπεδώνουν τους λαούς.

Είμαστε με το δίκιο των εργατών, της φτωχής αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών. Είμαστε κατά της ΕΕ, που εκμεταλλεύεται τους μετανάστες, που μας γεμίζει με τρομονόμους, κάμερες, τα πιο σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης.

Ποιο είναι το μόνιμο επιχείρημα εναντίον του ΚΚΕ; Οτι αν χάσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα χαθούμε. Η ΝΔ το θεωρεί ως το πιο σοβαρό τάχα επιχείρημά της.

Τα κοινοτικά πακέτα σχηματίζονται από την εκμετάλλευση των εργατών και επιστρέφουν στην πλουτοκρατία, ένα μέρος διοχετεύεται για εξαγορά συνειδήσεων. Ενα μικρό μέρος δίνεται σε λαϊκά στρώματα, για να τους κρατά στο χέρι.

Η ΕΕ τα έδινε για την καταστροφή μέρους της αγροτικής παραγωγής.

Τώρα τα αποσυνδέει από την παραγωγή, για να καταστρέψει τους φτωχούς αγρότες.

Υπάρχει λύση. Η νίκη του λαού, ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που κοινωνικοποιεί, προγραμματίζει, ενώ δίνει τη δύναμη του ελέγχου στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Το σήμερα με το αύριο συνδέεται με την αντεπίθεση, με την ανασύνταξη του κινήματος, πριν απ' όλα του εργατικού, με την ανοδική συνεχή και σταθερή πορεία του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ