Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μακρύς ο δρόμος

Επαφές στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών είχε χτες ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Πολύ δρόμο ακόμη μέχρι την επίλυση του Κυπριακού βλέπει μπροστά του ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος χτες συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε 75 λεπτά, ο Ντάουνερ ενημέρωσε την υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις της διαδικασίας, καθώς και για τις επαφές που είχε ο ίδιος με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ όταν ρωτήθηκε για το αν η διαδικασία των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ κινείται μέσα σε κάποιο χρονοδιάγραμμα, υποστήριξε ότι το σημαντικό είναι να διατηρηθεί η διαδικασία σε εξέλιξη. «Να κρατηθεί το μομέντουμ», τόνισε χαρακτηριστικά. «Κάποια δύσκολα προβλήματα μένει να λυθούν, κάποια άλλα έχουν επιλυθεί, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη», υπογράμμισε.

Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ «οι δύο ηγέτες, ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ έχουν δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης», και πρόσθεσε πως και η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμφωνα με τις τελευταίες επαφές που είχε στην Αγκυρα και με την Ντόρα Μπακογιάννη, «επιθυμούν να δουν μια συμφωνία, την οποία στηρίζει και η διεθνής κοινότητα». Ωστόσο, υπενθύμισε ότι είναι ένα χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα και έχουν καταγραφεί, ως τώρα, τόσες διαφωνίες, «ώστε δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις». Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε ότι έχει γίνει πρόοδος, η οποία του επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Στην ερώτηση, αν αλλάζει κάτι μετά την εκλογή Ερογλου, απάντησε ότι από τις συναντήσεις του και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα, προκύπτει ότι διαπραγματευτής για την τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει ο Ταλάτ.

Σχετικά με το αν το θέμα των εγγυήσεων το οποίο για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά είναι παρωχημένο, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία, ο Ντάουνερ σχολίασε πως «μια από τις πραγματικότητες είναι η συμφωνία των εγγυήσεων, η οποία ανάγεται στις διαπραγματεύσεις του '59-'60. Είναι κάτι που θα συζητηθεί την κατάλληλη στιγμή».

Για την επικείμενη αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ, στο τέλος του χρόνου, είπε ότι είναι ένα «γεγονός», ότι «δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων», αλλά παράγοντα, που συνυπολογίζεται όσο περνάει ο χρόνος.

Η υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του νέου εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, επανέλαβε στον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ την ελληνική θέση, ότι «η όποια λύση εξευρεθεί, θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο» και ότι «θα πρέπει να εγγυάται την αποτελεσματική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ