Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πυροδοτεί τη δικομματική πόλωση
  • Η ανταλλαγή έντονων φραστικών διαξιφισμών, οι προσωπικές κόντρες μεταξύ των δύο μονομάχων και τα ψευτοδιλήμματα για τη διαχείριση της κρίσης, αποτελούν τα όπλα για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.
  • Ανύπαρκτες οι «διαφορές», που προσπάθησε να ανακαλύψει μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ

Στα ύψη ανεβάζει το θερμόμετρο της τεχνητής δικομματικής πόλωσης ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να αποφύγει την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής στις ευρωκάλπες και να «εγκλωβίσει» τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η ανταλλαγή έντονων φραστικών διαξιφισμών, οι προσωπικές κόντρες μεταξύ των δύο μονομάχων και τα ψευτοδιλήμματα για τη διαχείριση της κρίσης, θα αποτελέσουν βασικά χαρακτηριστικά του προεκλογικού δικομματικού καυγά, όπως επιβεβαίωσε με τη χτεσινοβραδινή ομιλία του στο Περιστέρι ο Κ. Καραμανλή. Προκειμένου να ενισχύσει τα ψευτοδιλήμματα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι «υπάρχουν διαφορές» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως εξαντλούνται στο πόσο «υπεύθυνα» ή «ανεύθυνα» διαχειρίζεται το κάθε κόμμα την κρίση. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τις «τρεις διαφορές» που κατάφερε να ανακαλύψει και παρέθεσε στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής. Ετσι, η μεν κυβέρνηση «έχει συγκροτημένο οικονομικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης», ενώ το ΠΑΣΟΚ «κινείται στο απόλυτο κενό». Η κυβέρνηση «επικεντρώνει στα οικονομικά προβλήματα, την προστασία της εργασίας, στη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων»(!), ενώ το ΠΑΣΟΚ «επενδύει στη σκανδαλολογία». Επίσης, η κυβέρνηση «ασχολείται με τα δύσκολα και παίρνει τα αναγκαία μέτρα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος», ενώ το ΠΑΣΟΚ «υπόσχεται μόνο ευχάριστα και απραγματοποίητα και τηρεί ανεύθυνη στάση».

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Κ. Καραμανλής, αν και μιλούσε στο Περιστέρι, απέφυγε να αναφερθεί στη χειροτέρευση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (φτώχεια, ανεργία, Παιδεία, περιβάλλον, κ.ά.). Αντίθετα, επέλεξε να αναδείξει «το συγκροτημένο σχέδιο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας», δημιουργώντας σύγχυση για τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι μεγάλες επιχειρήσεις με τους μεγάλους χαμένους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες. Επειδή, πέρα από την κοροϊδία του ΤΕΜΠΜΕ δεν είχε τίποτα άλλο να επιδείξει για «τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», επιστράτευσε τις χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας που θα έχουν βέβαια την ίδια «κατάληξη», τις τσέπες των εχόντων και κατεχόντων.

Παρά τον ισχυρισμό του ότι στο Περιστέρι «προχωρούν έργα και γίνονται παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας», ο πρωθυπουργός δεν είχε να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο απολογισμό, πέρα από τους σταθμούς του μετρό που λειτούργησαν το 2007, όπως και το Κέντρο Υγείας...

Αντίθετα, ήταν λαλίστατος στις κοκορομαχίες με τον έτερο μονομάχο. Κατήγγειλε λοιπόν «το νέο εξαιρετικά σοβαρό ολίσθημα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ», που ήταν ότι έθεσε το δίλημμα «μεταξύ σοσιαλισμού και δημοκρατίας αφενός και βαρβαρότητας αφετέρου». Ταυτίζοντας τη βαρβαρότητα με τη ΝΔ και το ΕΛΚ αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς: «Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός "βαρβαρότητα" για την κυρίαρχη πολιτική τάση στη Ευρώπη;».

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «τρέχει» να μαζέψει τα σενάρια διαδοχής που πυροδοτήθηκαν από κινήσεις στελεχών της ΝΔ, προκαλώντας ένα νέο γύρο εσωστρέφειας μερικές βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές. «Δεν υφίστανται τέτοια σενάρια», διαβεβαίωσε ο Λ. Ζαγορίτης, επικαλούμενος ότι «δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται στα σοβαρά αυτήν την ώρα για τέτοιου είδους ζητήματα, και δε νομίζω να αμφισβητεί και κανείς τον πρωθυπουργό».

Τροφή, ωστόσο, στην εσωστρέφεια συνεχίζουν να δίνουν οι τοποθετήσεις γαλάζιων βουλευτών. Ο Γ. Μανώλης, για παράδειγμα, επανήλθε χτες επιτιθέμενος κατά του στενού συνεργάτη της Ντ. Μπακογιάννη και υποψήφιου ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη. Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη γαλάζια ευρωλίστα είπε πως ορισμένους δεν μπορεί να τους κρίνει. «Τον κ. Σκυλακάκη, ας πούμε, δεν μπορώ να τον κρίνω, γιατί όταν ήμουν παλιότερα στη Νέα Δημοκρατία, δεν είχαμε συνεργασία, γιατί ήταν, νομίζω, στο κόμμα του κ. Μάνου», σχολίασε δηκτικά.

Πονοκέφαλο στη Ρηγίλλης προκαλούν και οι πρωτοβουλίες ορισμένων βουλευτών, όπως η οργάνωση προεκλογικής συγκέντρωσης χτες το βράδυ από τον Γ. Βουλγαράκη την ώρα που ο Κ. Καραμανλής μιλούσε στο Περιστέρι. Ο ίδιος στην ομιλία του κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο της προεκλογικής τακτικής, αλλά προσπάθησε να αποσείσει από πάνω τις διάφορες κατηγορίες που έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες. «Μόλις ο κουρνιαχτός κατακάτσει, και με διαύγεια φανούν τα πράγματα, δε θα υπάρχει κανένας που δε θα είναι υπερήφανος για τη σχέση μας», είπε με νόημα.

Παράλληλα, η ΝΔ ανοίγει μέτωπο κατά του ΛΑ.Ο.Σ., προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «κάθε ψήφος στο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ψήφος στο ΛΑ.Ο.Σ.».

«Οποιοι ψήφισαν τη ΝΔ το 2007 και φύγουν σήμερα από εμάς πάνε απευθείας στον Γ. Παπανδρέου», υποστήριξε ο Σ. Τσιτουρίδης, επικρίνοντας το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη ότι δεν έχει «κανένα ιδεολογικο-πολιτικό έρμα». Αναρωτήθηκε μάλιστα με νόημα πως συμβιβάζονται οι αντικαπιταλιστικές και αντιαμερικανικές κορόνες με την τοποθέτηση της Ν. Τζαβέλλα, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. «Δεν γίνονται όλα μαζί»..., είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ