Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Να συνυπολογίσει ο λαός τις ευθύνες των κομμάτων που ψήφισαν την ένταξη στην ΕΟΚ τη σημερινή ΕΕ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο MEGA

Motion Team

Συνέντευξη έδωσε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα. Παραθέτουμε αποσπάσματα από αυτήν τη συνέντευξη.

-- Αν σας ρωτήσει ένας απλός άνθρωπος ποιο είναι το κόστος της αποδέσμευσης;

-- Α.Π.: Οφελος υπάρχει. Καταρχήν, η αποδέσμευση δεν είναι μια τυπική πράξη, πρέπει να τη θέλει ο λαός κι όταν ο λαός θέλει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι έχει καταλάβει ότι θα είναι καλύτερα έξω απ' την ΕΕ. Αν δεν το έχει καταλάβει, δε θα επιλέξει αυτόν το δρόμο και δεν μπορούμε εμείς να τον επιβάλουμε. Πριν απ' όλα, η αποδέσμευση συνδέεται και με μια πιο ουσιαστική ριζοσπαστική αλλαγή.

Ο λαός θα μπορούσε να παλέψει από καλύτερες θέσεις

Η Ελλάδα, ως καπιταλιστική χώρα, αν ήταν έξω απ' την ΕΕ, θα διατηρούσε για το λαό κάποια εργαλεία και το κίνημα θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Εξω απ' την ΕΕ θα ήταν άσχημα για τους επιχειρηματίες. Ο λαός θα μπορούσε να παλέψει από καλύτερες θέσεις. Αλλά, επειδή εμείς το συνδυάζουμε με μια ενεργητική ριζοσπαστική πολιτική και όχι με μια παθητική στάση εκτός ΕΕ, να ξεκινήσω απ' αυτό που είναι πιο κατανοητό. Θα μπορούσαμε να παράγουμε στην Ελλάδα τα προϊόντα που πρέπει να παράγουμε και που έχουμε δυνατότητα και να πέσουν στο ναδίρ οι εισαγωγές στα είδη που μπορούμε να παράγουμε και αν θέλετε να εισάγουμε εκείνα τα προϊόντα που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ. Ο πλούτος που ανήκει στο λαό θα περνούσε στα χέρια του, θα τον είχε κέρδος. Θα είχε κέρδος αυτό που χάνει σήμερα γιατί ο πλούτος δεν του ανήκει, του τον έχουν αρπάξει.

Δε θέλω να πω ότι δε θα είχε και κάποιες δυσκολίες. Πιο σύνθετο είναι το ζήτημα εάν η Ελλάδα μόνη της είναι εκτός ΕΕ, έτσι θα είναι πιο σύνθετη η οικοδόμηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτή η λογική που έχουμε εμείς και ταιριάζει με τα συμφέροντα των λαών, θα περπατήσει και σε άλλες χώρες με τη μορφή της ρήξης είτε της πιο αποτελεσματικής αντίστασης. Επομένως, αν έχουμε την τύχη να είμαστε η πρώτη και μοναδική χώρα, αυτή η φλόγα η θετική θα μεταλαμπαδευτεί και αλλού. Εάν είμαστε δεύτερη και τρίτη θα έχεις και κάποιο σύμμαχο. Δεν μπορούμε αυτό να το προσδιορίσουμε...

Η ΕΕ θα αποδυναμωθεί όχι μόνο απ' το κύριο που είναι τα λαϊκά κινήματα - γιατί εμείς δε θέλουμε να αποδυναμωθεί από εθνικιστικές βλέψεις, από διεθνιστικές θέλουμε - αλλά και από εσωτερικές αντιθέσεις. Ξέρετε, για πρώτη φορά, με την Ευρωσυνθήκη που ψήφισαν, προβλέπουν μια χώρα να εκδιώκεται από την ΕΕ. Αυτό το κάνουν διότι, όταν δεν τους αρέσει και όταν θέλουν να μείνουν οι πιο ισχυροί, θα δίνουν μια κλωτσιά. Και επομένως, η ΕΕ θα αποδυναμώνεται κι από τις εσωτερικές της αντιθέσεις. Το κύριο είναι το κίνημα. Η ΕΕ όσο μεγαλώνει τόσο θα αποδυναμώνεται και εδώ βάζουμε μια υπογραφή: ΚΚΕ.

Δυναμώνουν οι μεταξύ τους αντιθέσεις. Η αναδίπλωση, να δείτε, θα γίνει στις χώρες τις δυτικές με οξυμένες αντιθέσεις μεταξύ τους.

Στις ευρωεκλογές πρέπει να συζητηθούν όλα αυτά. Πρέπει να συζητηθεί το αν ωφέλησε ή όχι σε έναν ευρύτερο ορίζοντα χρονικό κι όχι στην κοντόφθαλμη περίοδο 4 - 5 χρόνων με τις επιδοτήσεις που έπαιρνε ένα μέρος της αγροτιάς για να θάβει τα προϊόντα του μαζί με πέτρες κ.λπ... Να συνειδητοποιήσει ο καθένας, όχι αν είναι υπέρ ή όχι της αποδέσμευσης. Δεν είναι κακό αυτό, αλλά η κάλπη δεν κρίνει ούτε την αποδέσμευση ούτε το σοσιαλισμό. Να βγάλει συμπέρασμα, ωφελήθηκαν ή όχι και ποιοι; Δεύτερον, να συνυπολογίσει τις ευθύνες των κομμάτων που ψήφισαν την ένταξη στην ΕΟΚ, τότε το ΠΑΣΟΚ κι εμείς ήμασταν στο ίδιο χαράκωμα, απέναντι ήταν η ΝΔ και το τότε λεγόμενο ΚΚΕ εσωτερικού, προπατορικό αμάρτημα αυτό. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε πει και για δημοψήφισμα κι εμείς του είπαμε μπράβο, δεν μπορούμε να παραγράψουμε το παρελθόν.

Ο κόσμος είναι υποψιασμένος

-- Το ΠΑΣΟΚ σάς κατηγορεί για διμέτωπο παράλογο αγώνα. Τους θεωρείτε ίδιους, ενώ λέει δεν είμαστε ίδιοι, υπάρχουν διαφορές.

-- Α.Π.: Εάν δεν είναι ίδιοι, ας πείσουν τον κόσμο. Εδώ βλέπω στις δημοσκοπήσεις που λένε κανέναν από τους δύο. Λέει ένα μεγάλο ποσοστό ότι το ίδιο θα ήταν όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Η μόνη διαφορά που μπορεί να βρίσκουν είναι μήπως μια εναλλαγή βελτιώσει λίγο τα πράγματα. Αυτός ο κόσμος είναι υποψιασμένος. Εχει εμπειρίες. Και όλοι αυτοί δεν είναι κομμουνιστές.

-- Ναι, αλλά αυτός ο υποψιασμένος κόσμος σάς δίνει 6,7,8%, οι υπόλοιποι σάς...

-- Α.Π.: Εμείς δε θα εγκαταλείψουμε την εμπιστοσύνη μας στο λαό. Αλλο υποψιασμένος άλλο περνάω το χαντάκι. Είναι υποψιασμένος. Εμείς δε χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στα λαϊκά στρώματα, στους εργατοϋπάλληλους, ανεξαρτήτως αν μας ψηφίζουν. Από εκεί θα έρθει η αλλαγή. Είναι ζήτημα χρόνου, για να πειστεί και κυρίως να ανακαλύψει τη δύναμή του, αν μπει στο δρόμο να αναζητήσει εναλλακτική λύση, αν ξεπεράσει τα σύνδρομα των μονοδρόμων και της φοβίας θα βρει το δρόμο του, αυτός ο δρόμος θα έχει πολλά κοινά με το ΚΚΕ, θα έχει και διαφορές.

Το ΚΚΕ είναι ο αδιάλλακτος αντίπαλος των επιχειρηματιών, θέλει να τους καταργήσει

-- Ο μέσος άνθρωπος αναρωτιέται γιατί αντιδράτε με τέτοιον τρόπο σ' αυτό που λέμε διαφάνεια στα κομματικά έσοδα.

-- Α.Π.: Κοιτάξτε. Δεν αντιδρούμε ακριβώς. Υπάρχει η κρατική επιχορήγηση και η έκτακτη η εκλογική. Γι' αυτά δίνουμε στοιχεία κι αυτά επιβεβαιώνονται και οπτικά. Ξέρετε πώς είναι η εκλογική προπαγάνδα του ΚΚΕ. Οταν δίνεις 30, 40 χιλιάδες ευρώ για σποτάκια, μη μου πείτε για μεγάλη εκστρατεία. Τα εκλογικά έξοδα είναι αντίστοιχα. Προσπαθούμε να μην ξοδέψουμε από χρήματα που θα μας λείψουν αύριο γιατί θα τελειώσουν και οι εκλογές, δεν μπορείς να ξοδέψεις όλο σου τον παρά στις εκλογές, έρχονται και ξανάρχονται. Το εισόδημα των βουλευτών, ευρωβουλευτών το εισπράττει το Κόμμα... Δεν κρατάνε απολύτως τίποτα.

-- Δηλαδή, το μισθό σας τον δίνετε όλο στο Κόμμα, το μισθό που παίρνετε τον δίνετε...

-- Α.Π.: Οχι, δεν τον παίρνουμε καν, πηγαίνει απευθείας. Αυτό ισχύει για όλους τους βουλευτές και για τους συνταξιούχους.

-- Και πώς ζουν; Τους δίνετε μισθό;

-- Α.Π.: Μια αποζημίωση, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με τα έσοδα των βουλευτών.

-- Τι εννοείτε και οι συνταξιούχοι. Και οι συντάξεις δίνονται στο Κόμμα;

-- Α.Π.: Ανήκουν στο Κόμμα. Γι' αυτό εμείς δε γράφουμε στις δηλώσεις μας ότι παραχώρησα στο Κόμμα τη βουλευτική αποζημίωση. Ανήκουν στο Κόμμα, υπάρχει ένας καταμερισμός δουλειάς. Στο ΠΓ είμαστε δύο βουλευτές, τα άλλα μέλη, δηλαδή, δεν τους βγαίνει η πίστη; Τα μέλη των τοπικών Οργανώσεων, οι άνθρωποι αυτοί που δουλεύουν μέχρι τις 4 και 5 κι έρχονται με ένα σάντουιτς το απόγευμα στο Κόμμα; Και παίρνουν ένα μισθό. Δηλαδή εγώ έχω περισσότερη προσφορά στο Κόμμα; Μπορεί να έχω περισσότερη ευθύνη, αλλά έχω περισσότερη προσφορά;

Και τα αυτοκίνητα που παίρνουν οι βουλευτές ανήκουν στο Κόμμα όπως ξέρετε...

-- Δε συμφέρει να είσαι βουλευτής του ΚΚΕ δηλαδή;

-- Α.Π.: Συμφέρει το λαό να εμπιστεύεται τους κομμουνιστές. Να ολοκληρώσω, όμως, για τα οικονομικά, υπάρχουν τα οικονομικά του Κόμματος που προέρχονται... έχουμε εκδοτική επιχείρηση, αυτές επειδή καταγράφονται ως εταιρείες ελέγχονται από την εφορία και πρέπει να σας πω ότι η εφορία και ο ΣΔΟΕ είναι συχνοί επισκέπτες. Κι εδώ, να ξέρετε, άμα θέλουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, και την κάνουν σε μας, θα το 'βρισκαν, αν είχαμε κάνει απάτη. Τα κόμματα δεν είμαστε επιχειρήσεις, αν τώρα κάποιο κόμμα αισθάνεται τον εαυτό του επιχείρηση, δεν είμαστε επιχειρήσεις, επομένως τα έσοδα που έχουν να κάνουν με συνδρομές, με εξορμήσεις κ.λπ.

-- Να μην υπάρχει όμως διαφάνεια, να μην ξέρει ο κόσμος ποιος σας χρηματοδοτεί;

-- Α.Π.: Ενα λεπτό, γιατί άκουσα και τον κ. Παπανδρέου να λέει ότι δημοσιεύουν τον ισολογισμό στο διαδίκτυο. Σιγά, μόνοι τους τον φτιάχνουν, ας τα αφήσουμε αυτά, εδώ ξέρουμε και για τους ισολογισμούς των εταιρειών πώς φτιάχνονται. Κι εμείς δημοσιεύουμε ισολογισμό των εταιρειών και τα εκλογικά μας έξοδα και τα μέλη του Κόμματος γνωρίζουν για τη σύνθεση των εσόδων και των εξόδων. Ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι το ΚΚΕ; Οτι το ΚΚΕ είναι ο αδιάλλακτος αντίπαλος των επιχειρηματιών, ότι θέλει να καταργήσει τους επιχειρηματίες; Μα δεν ξέρουν τι ψηφίζουμε στη Βουλή; Οταν λέμε κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, να καταργηθεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία, ο λαός να πάψει τα αφεντικά. Δεν ξέρει ότι το λέμε;

-- Αλλο τι λέτε, άλλο τι κάνετε.

-- Α.Π.: Αυτό φαίνεται από τη στάση που κρατάς καθημερινά, αν θέλει κάποιος που έχει λεφτά να μας δώσει χρήματα και να ξέρει ότι στην απεργία θα πάμε έξω απ' το εργοστάσιό του και θα παλέψουμε υπέρ της απεργίας, εμείς θα τα πάρουμε χωρίς αντάλλαγμα. Εκεί φαίνεται, στα ανταλλάγματα.

-- Στα λόγια τα λέμε τώρα αυτά.

-- Α.Π.: Στα λόγια παλεύουμε εμείς για το σοσιαλισμό; Στα λόγια πήγαν στο εκτελεστικό απόσπασμα σαν πράκτορες της Μόσχας τόσοι και τόσοι άνθρωποι; Στα λόγια; Εχουμε μια ιστορία 90 χρόνων, στα λόγια είναι η Ιστορία μας; Στα λόγια κομμουνιστές απολύονται απ' την εργοδοσία, γιατί δε θέλουν να εξαγοραστούν; Στα λόγια; Στα λόγια κάποιοι που δεν ανταποκρίθηκαν σ' αυτό που υποσχέθηκαν στους εργαζόμενους, έχουμε περιπτώσεις που κάποιοι λύγισαν στην εργοδοσία, και διαγράφτηκαν και επώνυμα; Αυτά είναι στα λόγια; Στα λόγια, δηλαδή, εμείς συγκρουόμαστε στους δρόμους, έξω απ' τους τόπους δουλειάς; Στα λόγια χάνουν κομμουνιστές τη δουλειά τους, όχι μόνο κομμουνιστές βεβαίως;

-- Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι αν κάποιος δώσει κάτι στο Κόμμα έχει την ησυχία του στο εργοστάσιό του..

-- Α.Π.: Αποδείξεις. Εμείς μιλάμε καθαρά. Μην αρχίσουμε τι λέει κάποιος. Η πολιτική δε γίνεται με το τι λέει κάποιος... Το ΚΚΕ δε θέλει εξαρτήσεις από επιχειρηματίες. Ναι, και δεν πέφτουμε στη λογική πάση θυσία χρήματα. Εμείς προετοιμαζόμαστε όχι οικονομικά, ψυχολογικά, και τα μέλη μας. Δεν ξέρουμε, αύριο, στο όνομα της εξυγίανσης του συστήματος, μπορεί να καταργήσουν και την κρατική επιχορήγηση και δε θέλουμε να είμαστε κόμμα που ζει απ' την κρατική επιχορήγηση, κρατικοδίαιτο.

Δείτε την υποκρισία. Ελεγαν, να παίρνουν τα κόμματα απ' το κράτος για να μην τα παίρνουν απ' τους ιδιώτες. Αποδείχτηκε ότι παίρνουν κι απ' το κράτος κι απ' τους ιδιώτες, είτε ως κόμμα είτε ως άνθρωποι και τα παίρνουν τα στελέχη, δίνουν κι ένα μέρος στο κόμμα. Εμείς, εάν πούνε ότι καταργείται η κρατική επιχορήγηση, θα ψηφίσουμε ναι, εν γνώσει των συνεπειών, ότι θα χάσουμε έσοδο και σε περίοδο ισχνών αγελάδων όπου αυτός που σου έδινε 50 ευρώ το μήνα σου δίνει σήμερα 5. Καθαρά πράγματα.

-- Σου λέει ο άλλος, αν έχετε βάλει στην άκρη πολλά λεφτά δε σας νοιάζει...

-- Α.Π.: Δεν τα καταφέρνουμε. Ξοδεύει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ξοδεύουμε κι εμείς και τα άλλα κόμματα. Θέλεις να έχεις γραφεία κλπ. Ονόματα δε θα δώσουμε. Δε θα μπουν στις καταστάσεις για να χτυπάνε αύριο και να κάνουν φακέλους το Εσελον, η ΕΥΠ, η ΣΙΑ, η Μοσάντ, όχι κύριοι. Είμαστε υποχρεωμένοι, παρότι τα μέλη του Κόμματος δεν κρύβονται.

Η οικολογία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ανάπτυξης

-- Τους Οικολόγους - Πράσινους, τι σας έκαναν και τους είπατε ανάχωμα, πώς του είπατε..

-- Α.Π.: Είναι πολιτικό επιχείρημα. Με τις συγκεκριμένες θέσεις που έχει το κόμμα των οικολόγων, αναθέτει την ανανεώσιμη ενέργεια, τις εναλλακτικές μορφές παραγωγής, που είναι πράσινη παραγωγή, ένας θεός ξέρει πόσο πράσινα θα είναι τα προϊόντα που θα βγαίνουν, τα εναποθέτουν πάλι σ' αυτούς οι οποίοι έχουν καταστρέψει το περιβάλλον. Πάλι στην κερδοφορία. Επομένως, το θέμα του περιβάλλοντος είναι ένα οξύτατο πρόβλημα και πριν απ' όλα αφορά τα λαϊκά στρώματα.

Η οικολογία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ανάπτυξης. Βεβαίως υπάρχει και θέμα διαπαιδαγώγησης, ευαισθησίας. Επομένως, όλα τα κόμματα έχουν οικολογική διάσταση στην πολιτική τους. Και είναι καλή, ή είναι κακή. Εμείς παλεύουμε ως κόμμα για την κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα στα δύο φύλα και μιλάμε για τη φυλετική ανισότητα κ.λπ., δε θα υποστηρίξουμε ποτέ να γίνει ένα γυναικείο κόμμα. Βεβαίως, ο καθένας μπορεί να θέλει να κάνει ένα κόμμα με ένα ιδιαίτερο θέμα. Δεν απαγορεύουμε, ούτε είμαστε σε θέση, ούτε έχουμε τη διάθεση να απαγορεύσουμε.

Ο χώρος αυτός δεν αποκλείει τη συνεργασία είτε με τον ένα είτε με τον άλλο και μάλιστα τους άκουσα και χτες "ναι μεν αλλά", εάν οι άλλοι αλλάξουν... Ετσι γίνεται συνήθως, έτσι έκαναν και οι Πράσινοι στη Γερμανία. Οταν συνεργάστηκαν με τη σοσιαλδημοκρατία έβαλαν δύο όρους, ο γερμανικός στρατός να μη βγει έξω από τα σύνορα και για την οικολογική πολιτική, και είπαν άλλαξε η σοσιαλδημοκρατία γι' αυτό κι εμείς συνεργαζόμαστε. Οταν μετά και ο γερμανικός στρατός πήγε έξω, όταν στην οικολογία τα έκαναν μαντάρα τότε βρήκαν κάτι άλλο, περιμένουμε, θα επιδράσουμε, θα πιέσουμε...

-- Ετσι λέτε θα γίνει εδώ...

-- Α.Π.: Ε, καλά. ΚΚΕ δυνατό, σημαίνει το λιγότερο αποτελεσματικότερη αντίσταση. Δε θα είναι μόνο αυτό θα είναι και επίθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αντιμνημόνιο» για τα συμφέροντα του λαού(2010-07-15 00:00:00.0)
Δείκτης ριζοσπαστικής χειραφέτησης οι ψήφοι στο ΚΚΕ(2009-04-25 00:00:00.0)
Ερχονται χειρότερα, να τα προλάβουμε διεκδικώντας όσα μας ανήκουν(2007-10-24 00:00:00.0)
Μήνυμα για την Ευρώπη το χαστούκι στους δύο και η ενίσχυση του ΚΚΕ(2007-09-11 00:00:00.0)
Πολύμορφη η παρέμβαση του ξένου παράγοντα(2004-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ