Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ
Εσπασε τους εργοδοτικούς μηχανισμούς

Καθοριστική η συμβολή της στην επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ

Με την ίδια ένταση που όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ δούλεψαν για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, έδωσαν και προχτές τη μάχη για την περιφρούρησή της. Οι απεργοί βρέθηκαν από το χάραμα στο «πόστο» τους, έξω από τις πύλες εργοστασίων, εισόδους ξενοδοχείων, πολυκαταστημάτων και άλλους τόπους δουλειάς, αναμετρήθηκαν αποφασιστικά με τους μηχανισμούς της εργοδοσίας, τράβηξαν δυνάμεις στον απεργιακό αγώνα και στις ταξικές συγκεντρώσεις.

Με εκατοντάδες απεργούς γέμισαν από τις 5.30 το πρωί οι πόρτες των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρετανία», «Κινγκ Τζορτζ» και «Αθενς Πλάζα» στο Σύνταγμα. «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», έγραφαν όλα τα πανό του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας με τα οποία οι απεργοί «σφράγισαν» όλες τις εισόδους των ξενοδοχείων στο Σύνταγμα.

Η καταγγελία των απεργών για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή και την ένταση της κρατικής βίας σε βάρος του λαϊκού κινήματος που αυτή σηματοδοτεί, ακουγόταν συνεχώς από την ντουντούκα, ενώ συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Δεν είναι τρομοκράτες εργάτες - μαθητές, είναι όσοι φυλάνε τις πολυεθνικές», αντηχούσαν στο Σύνταγμα. Λίγο μετά τις 8.30 οι εκατοντάδες απεργοί συγκροτήθηκαν σε ένα μαζικό μπλοκ και κατευθύνθηκαν με πορεία από την Πανεπιστημίου μέχρι την Ομόνοια. Αντίστοιχα η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε και σε αρκετά ακόμα ξενοδοχεία.

Στο Μέταλλο

Με αποφασιστικότητα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης και στον κλάδο του Μετάλλου, όπου απεργιακές φρουρές στήθηκαν μεταξύ άλλων στον «Καούση» (όπου φτιάχνονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου της Αθήνας, στην Ιερά Οδό). Με την πρωτοπόρα συμβολή των συνδικάτων Μετάλλου και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στάλθηκε ηχηρό μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια της «NISSAN», όπου μέχρι σήμερα καταγγέλλονται τουλάχιστον δέκα απολύσεις. Στις 7 το πρωί, όλες οι είσοδοι στην έδρα της εταιρείας στη λεωφόρο Καβάλας, έκλεισαν. Στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν, αναδείχτηκε η ανάγκη συσπείρωσης στο συνδικάτο, γιατί μόνο έτσι θα σπάσει η τρομοκρατία και η σιωπή που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία.

«Εχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά από τη σημερινή απεργία, αλλά και από τους άλλους αγώνες που έρχονται... Τα δισεκατομμύρια που βγάζει κάθε Θεοχαράκης τα βγάζει από τη δουλειά τη δικιά μας... Να παλέψουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά, ενάντια στις απολύσεις, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας Δεν μπορεί να περιμένουμε κάθε Παρασκευή, να χτυπά το τηλέφωνο και να μαθαίνουμε σε ποιον λένε να περνά από το ταμείο της επιχείρησης και μετά το ταμείο ανεργίας...», τόνισε μιλώντας στους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, Κώστας Μυτιληνού.

Απάντηση στην τρομοκρατία

Δυναμική απάντηση πήραν οι εργοδοτικοί μηχανισμοί και στην «Elite». Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών από το Δέρμα, ήδη από προχτές η εργοδοσία και τα τσιράκια της απειλούσαν και προειδοποιούσαν ότι «αύριο (σ.σ. για χτες) δουλεύουμε κανονικά. Αλλιώς έρχονται Χριστούγεννα, θα έρθουν και απολύσεις...». Οι εργαζόμενοι όμως στην πλειοψηφία τους γύρισαν την πλάτη στους τρομοκράτες - εργοδότες και συμμετείχαν στην απεργία. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε με επιτυχία και στην Καλλιθέα, όπου τα περισσότερα τσαγκαράδικα έκλεισαν, ενώ κλειστό παρέμεινε και το τσαγκαράδικο του ιδιοκτήτη «Αδρανίτογλου» στο Περιστέρι.

«Λουκέτο» επέβαλαν στις εταιρείες «PDS» (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) και «First Call» (εισπρακτική), οι απεργοί μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, που έδωσαν αποφασιστικά από το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης. Αντίστοιχη μάχη έδωσαν οι απεργοί εμποροϋπάλληλοι στα πολυκαταστήματα «Πράκτικερ» Ταύρου και «Μάκρο» στο Ρέντη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ