Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προφυλακίσεις και χρήση του «τρομονόμου»

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χτες μετά την απολογία τους ενώπιον της 17ης τακτικής ανακρίτριας πέντε νεαροί, εκ των οποίων οι τρεις είναι Ελληνες και δύο αλλοδαποί. Οι πέντε νεαροί κατηγορούνται για επεισόδια στην περιοχή του Μουσείου το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Ειδικότερα, βαρύνονται για τα αδικήματα της έκρηξης, παράβασης του νόμου περί εκρηκτικών υλών, απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (κακουργήματα), διατάραξης κοινής ειρήνης, διακεκριμένης φθοράς και κλοπής.

Από τους πέντε κατηγορούμενους οι τέσσερις (δύο Ελληνες, ένας Πολωνός και ένας Παλαιστίνιος) αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ ένας εξ αυτών παραδέχτηκε ότι πέταξε πέτρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό του 15χρονου και όχι μολότοφ.

Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των πέντε κατηγορούμενων που προφυλακίστηκαν ανέφεραν ότι «η Δικαιοσύνη λειτούργησε ως το μακρύ χέρι των δυνάμεων καταστολής» και πως «οι προφυλακίσεις είναι συμψηφιστικές και καταχρηστικές». Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η δικαστική εξουσία «λειτούργησε σαν θεραπαινίδα της κυρίαρχης ελίτ και ως επικοινωνιολόγος της κυβέρνησης». Οπως χαρακτηριστικά είπαν, «μετά την προφυλάκιση των δύο ειδικών φρουρών έπρεπε να υπάρξουν προφυλακίσεις και από την πλευρά των νεαρών. Προφυλάκισαν τους πέντε νεαρούς χωρίς να υπάρχουν στοιχεία παρά μόνο οι κατασκευασμένες καταθέσεις των αστυνομικών».

Χρήση του «τρομονόμου»

Στο μεταξύ, οι συλληφθέντες στα επεισόδια στη Λάρισα παραπέμφθηκαν στον ανακριτή και με διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που παραπέμπουν στον «τρομονόμο». Η δικογραφία που συνέταξε η αστυνομία κατά το στάδιο της προανάκρισης περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες, όπως και αυτή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το άρθρο 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα. Ενα άρθρο που διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή με την τροποποίηση που επέφερε στο παλαιότερο ο περιβόητος τρομονόμος. Στους κατηγορούμενους αποδίδονται - πέραν της προαναφερόμενης - και άλλες κατηγορίες όπως: Δόλος, αντίσταση, θρασύτητα, φθορά διακεκριμένη και απλή, κατοχή και χρήση εκρηκτικών, οπλοκατοχή και οπλοχρησία, εξύβριση, πρόκληση σωματικών βλαβών απλών και επικίνδυνων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ