Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στο προσκήνιο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν θα καλέσει την ΕΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, να ληφθούν περαιτέρω δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, για να τονωθεί η παγκόσμια οικονομία κατά το βρετανικό παράδειγμα. Πολιτική όμως που έχει προκαλέσει τα πυρά της γερμανικής κυβέρνησης με τον υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ μέσω της συνέντευξής του στο περιοδικό Newsweek να απορρίπτει την πολιτική αύξησης των κρατικών ενισχύσεων προς την αγορά μέσω της αύξησης του κρατικού δανεισμού που εξήγγειλε προ ημερών ο Γκόρντον Μπράουν.

Πηγές του βρετανικού υπουργείου Οικονομίας άφηναν να διαρρεύσει η ενόχληση της κυβέρνησης για την «παράβαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου» σημειώνοντας ότι η Γερμανία δεν έχει συντονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη στη λήψη μέτρων. Πρόκειται για το δεύτερο μέτωπο που έχει η ανοίξει η Γερμανία, μετά το «γαλλικό μέτωπο» και αναλυτές επισημαίνουν ότι «αυτές οι αντιπαραθέσεις αποδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών με διαφορετικές απόψεις περί των τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης.

Απολύσεων συνέχεια

Στο μεταξύ, κλωστοϋφαντουργία και μεταλλουργία είναι δύο από τους τομείς στην ΠΓΔΜ που πλήττονται από τη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς ήδη εργαζόμενοι σε μεγάλα εργοστάσια της χώρας έχουν απολυθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ 200 εργαζόμενοι της μεταλλοβιομηχανίας Feni, θα χάσουν τη δουλειά τους με το καινούριο έτος, ενώ δεν αποκλείεται άλλοι 100 εργαζόμενοι της μεταλλοβιομηχανίας IGM - Trade να απολυθούν το ίδιο διάστημα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους 6.000 εργαζόμενους στον τομέα της μεταλλουργίας, το 1/3 έχουν ήδη, προσωρινά, απολυθεί. Τα προβλήματα ωστόσο συνεχίζονται και για τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, όπου η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 20% - 50%. Μόνο στο Πρίλεπ έχουν ήδη απολυθεί ή τεθεί σε υποχρεωτική άδεια 1.000 εργαζόμενοι, ενώ πρόσφατα δύο ακόμη επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, Kikoteks και Kimiteks, έκλεισαν στο Κίτσεβο, με αποτέλεσμα να απολυθούν 500 ράπτριες. Περαιτέρω απολύσεις αναμένονται και στον τομέα αυτό από τον Γενάρη του νέου έτους.

Επίσης, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε την αγορά μετοχών αξίας 441 εκατ. δολαρίων από τις δύο βασικές αεροπορικές εταιρείες της χώρας που επλήγησαν από την κρίση. Πρόκειται για τις China Eastern και China Southern, οι οποίες έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Τέλος, σχέδιο στήριξης της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας ύψους 2,65 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Το σχέδιο αφορά κυρίως τις Volvo και Saab, ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κρατικοποιήσει τις δύο εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ