Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Σε νέα ύψη τα επιτόκια

Διευρύνονται οι αποκλίσεις με τους ισχυρούς της Ευρωζώνης

Κοντά στις 2 εκατοστιαίες μονάδες εκτινάχτηκε χτες η διαφορά επιτοκίων ανάμεσα στα 10ετή ελληνικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα (κρατικό χρέος), σε μια εξέλιξη που προαναγγέλλει πολλαπλάσια κονδύλια για την αποπληρωμή των τόκων. Οι εξελίξεις αυτές εμφανίζονται στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά, εκεί όπου οι τράπεζες - ντόπιες και ξένες - συναλλάσσονται με τα κρατικά χρεόγραφα δίνοντας με απόλυτη ακρίβεια το κόστος δανεισμού που θα διαμορφωθεί στις επόμενες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων.

Η παραπέρα διεύρυνση των περιθωρίων σχετίζεται άμεσα με τις συνεχιζόμενες αναταράξεις στη χρηματαγορά. Επιπλέον, έχει να κάνει με τη συγκριτική θέση του κάθε κράτους μέσα στην Ευρωζώνη, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις επιτοκίων ανάμεσα στα κράτη. Σήμερα τα επιτόκια των ελληνικών 10ετών κρατικών χρεογράφων πλησιάζουν στο 5,1%, σχεδόν μια εκατοστιαία μονάδα πάνω από το Δεκέμβρη του 2007.

«Υποβάθμιση» τραπεζών

Το παιχνίδι των μεγαλορεντιέρηδων για τον έλεγχο των αγορών και τη μοιρασιά της λείας παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη χτεσινή «υποβάθμιση» της πιστοληπτικής αξιολόγησης τεσσάρων ντόπιων τραπεζών από το χρηματοπιστωτικό οίκο «Moodys». Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πρόκειται για την αφρόκρεμα του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου, συγκεκριμένα για τις ΕΘνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς. Ο χρηματοπιστωτικός οίκος κάνει λόγο για την «έκθεση» και τους κινδύνους που διατρέχουν οι ντόπιες τράπεζες στη ΝΑ Ευρώπη. Ειδική αναφορά κάνουν και για κινδύνους από τραπεζικά δάνεια προς τη ναυτιλία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ