Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
«Σχέδια» στήριξης των ευρωμονοπωλίων
  • Το σχέδιο για τη στήριξη της ευρωοικονομίας, το σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια και το σχέδιο για τη διάσωση της Ευρωσυνθήκης της Λισαβόνας, εγκρίνουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ
  • «Παρούσες» και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τη μοιρασιά των αγορών

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εισπράττει τη συμπάθεια (ή την ειρωνεία;) του Μπερλουσκόνι

Associated Press

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εισπράττει τη συμπάθεια (ή την ειρωνεία;) του Μπερλουσκόνι
Νέα βάρη στους λαούς φορτώνουν οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, κλιμακώνοντας την επίθεση με στόχο την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος των ευρωμονοπωλίων.

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίζουν σήμερα για το «σχέδιο διάσωσης της ευρωοικονομίας» που επικυρώθηκε πρόσφατα από το ΕΚΟΦΙΝ και αποσκοπεί στη διαχείριση της κρίσης με στόχο τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στο «τραπέζι» βρίσκεται συμβιβαστικό σχέδιο για τη διάσωση της αντιδραστικής συνθήκης της Λισαβόνας (πρώην «ευρωσύνταγμα») μετά το «όχι» του ιρλανδικού λαού. Βασικό ζητούμενο της συνόδου είναι η επίτευξη συμφωνίας στο άλλο σχέδιο για τις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στα παραπάνω ευρωσχέδια, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν εκδηλωθεί εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών, που αφορούν τη διαμάχη για την κατανομή των μεριδίων αγοράς και τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ειδικότερα, διαφωνίες έχουν εκφραστεί αναφορικά με το σχέδιο για την ανάκαμψη της ευρωοικονομίας ύψους 200 δισ. ευρώ (ή 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ), που εννοείται ότι θα πληρωθεί από τους λαούς. Η Γερμανία αρνείται να δοθούν χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μέσω του «πακέτου» (30 από τα 200 δισ.), ενώ θεωρεί ότι το κόστος του πακέτου δεν πρέπει να ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ. Αντίθετα η γαλλική προεδρία προτείνει το κόστος να είναι τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ. Τις διαφωνίες παραδέχτηκε ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια δηλώνοντας ότι «μεταξύ των σπουδαίων κρατών στην ευρωζώνη παρατηρήσαμε τις τελευταίες μέρες διαφωνίες». Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Σύμφωνο Σταθερότητας παραμένει «εγγυητής» για τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης, ενώ ομοφωνία υπάρχει και για την επιτάχυνση των πολιτικών στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας με αιχμή τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Διάσωση της Eυρωσυνθήκης

Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονταν στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της συνόδου κορυφής για τη διάσωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, περιφρονώντας επιδεικτικά το «όχι» του ιρλανδικού λαού τον περασμένο Ιούνη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε επιτευχθεί «κατ' αρχήν» συμφωνία, που περιλάμβανε αφ' ενός τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία τον Νοέμβρη του 2009 και από την άλλη κάποιες «παραχωρήσεις» προς τον ιρλανδικό λαό, όπως ότι θα συνεχίσει να υπάρχει Ιρλανδός επίτροπος στην Κομισιόν και μετά το 2014, αν και η Ευρωσυνθήκη προβλέπει ότι ο αριθμός των επιτρόπων θα μειωθεί. Επίσης η Ιρλανδία, επιθυμεί να αποσπάσει μια δήλωση ότι θα τεθεί εν αμφιβόλω το καθεστώς στρατιωτικής ουδετερότητας, η φορολογική αυτονομία, αλλά και η απαγόρευση των αμβλώσεων. Πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι είναι πιθανό να δοθούν στην Ιρλανδία νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις όσον αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των Ιρλανδών ψηφοφόρων πάνω σε διάφορα θέματα, όπως αυτό της άμβλωσης. Η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει τώρα τη συνθήκη, η οποία είχε απορριφθεί από τον ιρλανδικό λαό σε δημοψήφισμα, έσπευσε να αποσαφηνίσει ο Μπαρόζο. «Αυτό που είναι πιθανό, νομίζω, είναι να δοθούν νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις στους Ιρλανδούς ότι ορισμένοι από τους λόγους ανησυχίας που εκφράστηκαν από τον ιρλανδικό λαό κατά το δημοψήφισμα, ελήφθησαν υπόψη», σημείωσε.

«Ευρω-εμπόριο» ρύπων

Ισχυρές διαφωνίες έχουν εκφραστεί στο ευρωπακέτο για το κλίμα και την ενέργεια, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει το περιβάλλον, ενώ διασφαλίζει νέα κέρδη για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και την «πράσινη οικονομία» (ανανεώσιμες πηγές ενέργειες). Αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ επικαλούμενες την κρίση ζητούν να μην ισχύσει το λεγόμενο «χρηματιστήριο των ρύπων» από το 2013, επειδή τάχα θα επιβαρύνουν τις βιομηχανίες τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί κάλεσε χτες τους ηγέτες της ΕΕ να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να επιτύχουν μια συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. «Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Σαρκοζί. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει μια εικόνα διαίρεσης, η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη», πρόσθεσε ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου, το οποίο είναι θεωρητικά το τελευταίο της ΕΕ υπό την προεδρία της Γαλλίας. «Θα χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που χρειάζεται», σημείωσε εξάλλου ο ίδιος αναφερόμενος στη διάρκεια που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας των 27 χωρών - μελών της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής. Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος A. Μέρκελ φάνηκε σήμερα περισσότερο αισιόδοξη όσον αφορά την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και επέμεινε στην ανάγκη ότι δε θα πρέπει να διακυβευτεί ο τομέας της απασχόλησης. Ωμός, ως συνήθως, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σ. Μπερλουσκόνι απείλησε να προβάλει βέτο στο ευρωσχέδιο, αν δε γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους του οι παραχωρήσεις τις οποίες αξιώνει η χώρα του. «Αν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε αυτό που έχουμε ζητήσει, θα θέσουμε βέτο», είπε ο Μπερλουσκόνι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν καταλήξει σε ένα τριπλό στόχο για το 2020: τον περιορισμό κατά 20% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν το 1990, την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ