Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εχουν κηρύξει συναγερμό για «εσωτερική απειλή»

Με την κήρυξη «κίτρινου συναγερμού» η κυβέρνηση προωθεί τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ως κατασταλτική δύναμη κατά του «εσωτερικού εχθρού»

Τα σχέδια περί «κίτρινου συναγερμού» έχουν ενεργοποιηθεί από την Τρίτη σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από σχετικό σήμα που υπογράφεται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ. Γράψα. Τα σχέδια αυτά, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτής της κινητοποίησης, αφορούν στη λήψη αυξημένων μέτρων ασφάλειας των στρατοπέδων για το ενδεχόμενο αποτροπής ή αντιμετώπισης απειλής κατά της ασφάλειας των εγκαταστάσεων, μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ετσι η ίδια η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προωθούν τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, των μέσων και του προσωπικού που διαθέτουν, ως κατασταλτική δύναμη κατά αυτού που μπορεί όποτε θέλει να κατονομάσει «εσωτερικό εχθρό». Η ουσία μιας τέτοιας κίνησης δεν έχει να κάνει τόσο με τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας στα στρατόπεδα, ενίοτε γίνεται σε μεμονομένα στρατόπεδα, αλλά αυτό που δίνει άλλο περιεχόμενο στη συγκεκριμένη κινητοποίηση του στρατιωτικού μηχανισμού, είναι ότι γίνεται γενικευμένα και συνδέεται άμεσα με την κατάσταση εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Αφορμή για την έκδοση αυτής της γενικευμένης διαταγής είναι κάποιο μεμονωμένο περιστατικό επίθεσης κατά στρατιωτικής λέσχης, στη διάρκεια κινητοποίησης με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πολλά ερωτηματικά

Η κίνηση αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς η ασφάλεια των στρατοπέδων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων αποτελεί μια συνεχή διαδικασία και μέριμνα και δεν υπήρχε κανένας λόγος για έκτακτα μέτρα. Πολύ περισσότερο, με δεδομένο το κλίμα που επικρατεί, αφού τέτοια μέτρα τροφοδοτούν άλλα σενάρια τα οποία συνδέονται με τη λήψη «εκτάκτων μέτρων», μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, με τη συνδρομή του Στρατού, αξιοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων.

Πάντως, από πλευράς του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, διαβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει επιφυλακή στις Ενοπλες Δυνάμεις και ότι ο «κίτρινος συναγερμός» αφορά μόνο στα αυξημένα μέτρα ασφάλειας στις εισόδους των στρατοπέδων. Ομως, το σχετικό σήμα δεν το δίνουν στη δημοσιότητα, επικαλούμενοι «λόγους ασφάλειας». Αλλά και μόνο αυτό το γεγονός προκαλεί επιπλέον ερωτήματα, αφού η εν λόγω κινητοποίηση δεν αναφέρεται, όπως λένε, σε επιχειρησιακά σχέδια τα οποία υποτίθεται πως είναι διαβαθμισμένα. Αμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη δημοσιοποίησης του επίμαχου σήματος καθώς και μόνο η σκέψη για ανοιχτή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας αποτελεί εκ προμελέτης έγκλημα σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών. Οσον αφορά στα προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης για εκφοβισμό του λαού, όπου αξιοποιούνται αυτά τα σενάρια, αποτελούν ουσιαστικά «παιχνίδι με τη φωτιά» στο οποίο πρέπει άμεσα να δοθεί τέλος.

Υπάρχει έτοιμος σχεδιασμός

Βέβαια, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας είναι μια υπόθεση για την οποία υπάρχει και η σχετική προετοιμασία και σχεδιασμός. Τόσο το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας, που επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκε και εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και το νέο ΝΑΤΟικό δόγμα και η Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν υιοθετηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις, περιλαμβάνουν και την εσωτερική ασφάλεια στον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και των άλλων «ασύμμετρων απειλών». Και κανείς δε μπορεί να εμποδίσει την εκάστοτε κυβέρνηση να βαφτίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις «τρομοκρατία». Γι'αυτό χρειάζεται οργάνωση αγώνας επαγρύπνηση του λαού και της νεολαίας.


Κ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόβονται οι άδειες των νεοσυλλέκτων(2020-03-24 00:00:00.0)
Με την Ελλάδα πρωταγωνιστή στη ΝΑΤΟική ατζέντα(2018-05-24 00:00:00.0)
Μονιμοποιείται ο κατασταλτικός τους ρόλος(2004-10-05 00:00:00.0)
Συνέχεια της επικίνδυνης εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων(2004-09-08 00:00:00.0)
Δρομολογούν ανάμειξη του Στρατού στα εσωτερικά!(2003-01-28 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική φίρμα φέρει ο εκσυγχρονισμός(2002-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ