Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συζητήθηκε η έκθεση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

Στο προσκήνιο και πάλι η ψήφος των ομογενών

Η έκθεση πεπραγμένων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για το 2007 συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με την παρουσία αντιπροσωπείας του ΣΑΕ.

Στην έκθεση καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής στις χώρες όπου ζουν. Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι η πορεία ύπαρξης και λειτουργίας του ΣΑΕ επιβεβαίωσε πλήρως τις επιφυλάξεις και την κριτική του ΚΚΕ για το ρόλο που προόριζαν οι ως τώρα κυβερνήσεις να παίξει αυτό το όργανο στον απόδημο Ελληνισμό. Ολα αυτά τα χρόνια, είπε, οι οργανώσεις των αποδήμων δε ρωτήθηκαν, ούτε βοηθήθηκαν και το ΣΑΕ δεν ασχολήθηκε με τα πραγματικά και οξυμένα προβλήματά τους. «Για εμάς το ΣΑΕ ή θα είναι εργαλείο χειραγώγησης των αποδήμων ή θα είναι όργανο έκφρασης, διεκδίκησης και πάλης για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων τόσο στις ξένες χώρες όσο και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τη μητέρα πατρίδα», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Γκατζής.

Σχετικά με τη δομή του ΣΑΕ πρότεινε αυτό να είναι ανεξάρτητο όργανο και να αποτελείται από εκπροσώπους των ομοσπονδιών και των κοινοτήτων και η εκλογή του προεδρείου για γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εκπαίδευση των αποδήμων, προτείνοντας τα παιδιά τους να φοιτούν στα αντίστοιχα σχολεία της χώρας που διαμένουν από το νηπιαγωγείο μέχρι τις ανώτερες σχολές και ταυτόχρονα στα σχολεία αυτά να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα ως κύριο μάθημα.

Αναφορά στο θέμα της ψήφου των ομογενών έκανε σε παρέμβασή του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος. Μετά τη δήλωση της κυβέρνησης ότι η σχετική συζήτηση ξεκινάει από μηδενική βάση είπε ότι «εμείς συζητάμε, δεν απορρίπτουμε ένα μικρό αριθμό βουλευτών που να εκπροσωπούν την ομογένεια, χωρίς να αλλοιώνεται ο βασικός συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας. Για να γίνει αυτό, είπε, πρέπει να ξεπεραστούν τα σχετικά συνταγματικά προβλήματα ενώ τάχθηκε κατά της «επιστολικής ψήφου», αφού η εμπειρία στο συνδικαλιστικό χώρο έχει δείξει ότι δεν παρέχει εγγυήσεις για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.

O αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει επαφές με τα πολιτικά κόμματα για το θέμα της ψήφου των ομογενών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ