Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Κέντρο «δουλεμπορίου» η Ελλάδα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται πως έχει την ψευδαίσθηση πως είναι οι τιμητές και οι κριτές των χωρών όλου του κόσμου. Θεωρούν λοιπόν δικαίωμά τους - από πού άραγε το απέκτησαν; - να κάνουν περιοδικά εκθέσεις διαφόρου περιεχομένου για κάθε επιστητό θέμα και να μοιράζουν ευθύνες, κατά την κρίση τους, σε κάθε χώρα.

Χτες είχε σειρά το θέμα της παράνομης διακίνησης προσώπων (κοίτα ποιοι μιλάνε). Και, όπως συνηθίζεται, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην έκθεσή του η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, μοίρασε ευθύνες.

Για την Ελλάδα σημειώνει πως είναι χώρα προορισμού και διέλευσης για γυναίκες και παιδιά που διακινούνται για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας.

Στη δισέλιδη αναφορά στη χώρα μας η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι γυναίκες διακινούνται από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Αφρική, για τους σκοπούς της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της αναγκαστικής εργασίας. Χώρες - πηγές κατά το 2007 ήταν οι Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Αλβανία, Νιγηρία και Σουδάν. Ανδρες αλβανικής καταγωγής διακινούνται προς την Ελλάδα με σκοπό την αναγκαστική εργασία. Τα περισσότερα από τα παιδιά -θύματα προερχόμενα από την Αλβανία έχουν υποβληθεί σε αναγκαστική εργασία, επαιτεία, διάπραξη ήσσονος σημασίας αδικημάτων, ενώ κάποια διακινούνται για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατανέμει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την καταπολέμηση του διεθνούς φαινομένου. Στην πρώτη κατηγορία (Tier 1) κατατάσσονται οι χώρες που εφαρμόζουν πλήρως διατάξεις ανάλογες με εκείνες της αμερικανικής νομοθεσίας. Οι χώρες της δεύτερης κατηγορίας χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, σε εκείνες που δεν εφαρμόζουν πλήρως τις προδιαγραφές του νόμου (όπως η Ελλάδα), αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τη συμμόρφωση με τα ελάχιστα πρότυπα του νόμου (Tier 2) και σε εκείνες που τελούν υπό επιτήρηση, αφού οι προσπάθειες που καταβάλλουν υπολείπονται του επιθυμητού (Tier 2 - Watch List).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευχολόγια για την εμπορία ανθρώπων(2021-07-30 00:00:00.0)
«Απροσχημάτιστη παρέμβαση κατά του λαϊκού κινήματος»(2009-02-27 00:00:00.0)
Αλίμονο στους λαούς...(2003-06-14 00:00:00.0)
Αλλοθι τρομοκράτησης του λαού(2000-06-10 00:00:00.0)
Πρόκειται για διεθνές κύκλωμα(1996-08-24 00:00:00.0)
Παρέμβαση ΗΠΑ κατά του Γ. Μπαλάφα(1996-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ