Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το περιβάλλον και τα συμφέροντα

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλά «αποκαλυπτικά» γράφτηκαν χτες στον Τύπο με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» μίλησε ο σερ Τζον Χότον, επικεφαλής ομάδων εργασίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, που μαζί με τον περιβόητο (από τις επιθέσεις με απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά της Γιουγκοσλαβίας) πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, τιμήθηκαν το 2007 με... βραβείο Νόμπελ Ειρήνης!

Υπάρχουν συμφέροντα πίσω από όσους αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή; - ερωτάται ο Τζ. Χότον και απαντά: «Υπάρχουν πολύ ισχυρά συμφέροντα. Η "ExxonMobil" έχει υπάρξει ιδιαιτέρως δραστήρια στο να προωθεί τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών. Δεν κάνουν το ίδιο όμως όλες οι πετρελαϊκές εταιρείες. Αλλες επιχειρήσεις, όπως η "Shell" και η "BP" αναγνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχουν επίσης πολλοί που υπερβάλλουν ως προς τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας, ώστε να αποτρέψουμε περαιτέρω καταστροφές».

Είναι προφανές ότι ο σερ Χότον - ο οποίος, εκτός των άλλων είναι και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος πετρελαϊκής πολυεθνικής «Shell» (!) - προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχουν κακές και καλές πολυεθνικές που παραγωγή πετρελαίου και των παραγώγων του, εκπέμπει... άρωμα κι όχι ρύπους! Αποκαλύπτει όμως - άθελά του, ίσως - το λυσσαλέο ανταγωνισμό μεταξύ των μονοπωλίων, που ενώ ευθύνονται για τις μεγάλες καταστροφές του πλανήτη, τώρα θέλουν να παρουσιάσουν ένα δήθεν «πράσινο» προσωπείο για να κάνουν μια νέα επέλαση, όχι βέβαια για να σώσουν τον πλανήτη, αλλά για νέα κέρδη.

Και ένα ερώτημα: Αλήθεια, γιατί επιλέγονται τέτοιοι εκπρόσωποι των μονοπωλίων από τον ΟΗΕ για τις Διακυβερνητικές ομάδες που επεξεργάζονται στοιχεία για τις κλιματικές αλλαγές; Μήπως γιατί κι αυτός είναι του ιμπεριαλισμού;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ