Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θέλουν διακομματική συναίνεση για την εφαρμογή του νόμου

Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια έδωσαν χτες οι πρυτάνεις

Πλάτη στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου προσφέρουν για μια ακόμα φορά οι Πρυτάνεις, οι οποίοι χτες σε συνέντευξη Τύπου άρθρωσαν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου. Ωστόσο, η κραυγή αυτή δεν αναφερόταν στην επίθεση που δέχεται ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά στην έλλειψη «διακομματικής συναίνεσης» για την ανεμπόδιστη εφαρμογή του νέου νόμου -πλαισίου. Κραυγή που διανθίστηκε με διαμαρτυρίες για τη «βία», «πατώντας» πάνω στις τυχοδιωκτικές ενέργειες του τελευταίου διαστήματος.

Μιλώντας εκ μέρους των πρυτάνεων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας Χ. Κίττας αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα της τελευταίας περιόδου με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές, σημειώνοντας ότι στην πράξη τα κόμματα με τις τοποθετήσεις τους υποδαυλίζουν εμμέσως την αναταραχή, ακούσια όπως εκτίμησε. Σε ό,τι αφορά τη θέση των ίδιων των Πρυτανικών Αρχών, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι υποστηρίζουν την εφαρμογή του νέου νόμου, ο πρύτανης ισχυρίστηκε ότι οι πρυτανικές αρχές «συνθλίβονται», αφού «αν και έχουν επισημανθεί προβλήματα εφαρμογής του νόμου που οδηγούν τα ιδρύματα σε δυσλειτουργίες, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή όλων των σημείων» και την ίδια στιγμή άλλα κόμματα τους καλούν να μην εφαρμόσουν το νόμο που ισχύει. «Δηλαδή μας καλούν στη μη εφαρμογή ενός νόμου μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά, εμμένοντας τη λογική της υποταγής σε έναν ψηφισμένο νόμο όσο καταστροφικός κι αν είναι αυτός για τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι πρυτάνεις επανέλαβαν το αίτημά τους ο νόμος για τα πανεπιστήμια να είναι ένα «πραγματικό πλαίσιο αναφοράς» και όχι σύνολο λεπτομερών ρυθμίσεων, ζητώντας οι όποιες εξειδικεύσεις να γίνονται με τον ξεχωριστό εσωτερικό κανονισμό κάθε ιδρύματος και να καθιερωθεί η ουσιαστική και πλήρης αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων. Επισήμαναν δε θετικές πλευρές στο νόμο - πλαίσιο και χαρακτήρισαν ως «υπερβολικές και δυσκολονόητες από τον κοινό νου» τις αντιδράσεις στην αξιολόγηση, τον προγραμματισμό και την καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη των διοικήσεων.

Σχολιάζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, την οποία ο υπουργός Παιδείας είχε χαρακτηρίσει σαν αναγκαίο «σοκ» για την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι δε λύνει κανένα σημαντικό πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης και ότι αυτό που προέχει είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων.

Οι πρυτάνεις παρουσίασαν την πρότασή τους για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, ξεκινώντας από ένα «όχι στις δυναμικές μειοψηφίες που καταλύουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων». Διευκρίνισαν ότι δε θεωρούν την καταστολή ως λύση, ενώ όπως είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας, σε περίπτωση που συνεχιστούν, προγραμματίζουν να καλέσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και εφόσον έχει επιτυχία «να τις αναγκάσουν να καταλάβουν πού οδηγούν το δημόσιο πανεπιστήμιο». Οι πρυτάνεις ζητούν επίσης κινητοποίηση όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας για την προάσπιση της ομαλής λειτουργίας των ιδρυμάτων, «όχι» στις κομματικές αντιπαραθέσεις για την Παιδεία, διακομματική συναίνεση μέσα από διακομματική επιτροπή της Βουλής, ωστόσο απέφυγαν να επιμερίσουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατεύθυνση στην οποία οδηγεί τα πανεπιστήμια.

Οι πρυτάνεις επανέλαβαν άλλωστε σε κάθε τόνο την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης για τις αλλαγές που απαιτούνται στην Παιδεία, αν και, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των διοικήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό που πραγματικά θέλουν να αποφύγουν είναι οι αντιδράσεις στην εφαρμογή μιας πολιτικής που παραδίδει το δημόσιο πανεπιστήμιο στις επιχειρήσεις, αλλοιώνει την αποστολή του οδηγώντας το στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και την όξυνση των ταξικών φραγμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση στο άσυλο με εφαρμογή του «θεσμικού πλαισίου»(2009-12-15 00:00:00.0)
Εμμονή στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων(2008-05-13 00:00:00.0)
Συζητούν τα βήματα εφαρμογής των αντιδραστικών νόμων(2007-06-23 00:00:00.0)
Του παρείχαν τη συναίνεση που ζήτησε(2006-05-23 00:00:00.0)
Αγανακτούν και συνεχίζουν(2003-09-27 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις(2001-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ