Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣΗ
Βορά στα συμφέροντα και τις αντιδασικές πολιτικές

Εκδήλωση - συζήτηση για την προστασία των δασών έγινε χτες από σωματεία, φορείς και κινήσεις

Την ανάγκη αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και διεκδίκησης του δασικού πλούτου, επισήμαναν χτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, συνδικάτα, φορείς και κινήσεις. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν στην Αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών με θέμα την «Προστασία των δασών και του δασικού Περιβάλλοντος της χώρας μας».

Ανοίγοντας τη συζήτηση η Μαρία Τσαγκατάκη, εκπρόσωπος των συνδικάτων και των σωματείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, τόνισε πως τα αναφαίρετα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι οι ελεύθερες ακτές, η κατοικία, η βόλτα σε ένα πάρκο, η ψυχαγωγία και ο ελεύθερος χρόνος, αντιμετωπίζονται πια ως εμπόρευμα. «Ολα τα παραπάνω, οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, έχουν καταφέρει να τα μετατρέψουν σε εμπόρευμα. Και σήμερα έχει φτάσει ο εργαζόμενος να πληρώνει τα πάντα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν όμως και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις που μετατρέπουν την ανιδιοτελή βοήθεια των εργαζομένων να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, σε δωρεάν εργασία».

Πρόληψη και λαϊκή κινητοποίηση για τα δάση

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σκαρβέλης, εκ μέρους των Γεωτεχνικών, τόνισε πως η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η πρόληψη, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα. «Ομως, η βαρύτητα της δασοπυρόσβεσης πλέον, από την πλευρά των κυβερνήσεων, πέφτει στην καταστολή και ακόμα χειρότερα, στην καταστολή από αέρα».

Σε θέματα όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, επισήμανε ο Μ. Σκαρβέλης, «δεν πρέπει να μένουμε απαθείς. Ολες οι εκτάσεις που πάνε να εκμεταλλευτούν οι μεγάλοι ιδιώτες, αυτές που θέλουν να βάλουν στο χέρι, είναι δημόσιες εκτάσεις, είναι λαϊκή περιουσία και εμείς πρέπει και θα τις προστατέψουμε». Επίσης, υπογράμμισε πως «όλοι μαζί, οι φορείς, τα συνδικάτα, πρέπει να βγούμε μπροστά και μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο, για τις συνθήκες ζωής στο χώρο εργασίας, για την ασφάλιση, για την παιδεία και την υγεία, έτσι και το περιβάλλον πρέπει να είναι ένας από τους στόχους που πρέπει να παλέψουμε».

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να υπενθυμίσει πως πρέπει να τριπλασιαστούν, τουλάχιστον, οι πόροι για αναδασώσεις, να γίνει σωστός χωροταξικός σχεδιασμός και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα οι οικιστικές αναπτύξεις.

«Αγωνία για την αντιπυρική περίοδο»

«Σαν πυροσβέστες, έχουμε μεγαλύτερη αγωνία για την αντιπυρική περίοδο. Είχαμε προειδοποιήσει τους πάντες αλλά μέχρι στιγμής, αν και φτάσαμε στη νέα αντιπυρική περίοδο, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πολιτική και φυσική ηγεσία», τόνισε ο Μιχαήλ Μιχαήλ, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών.

Παράλληλα, επισήμανε πως αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τρεις άξονες, για τα οποία κύρια ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και της ΝΔ τώρα: Στις ελλείψεις που υπάρχουν στο Σώμα, στην αποκοπή της Δασικής Υπηρεσίας από την Πυροσβεστική αλλά και τους δασοκτόνους νόμους, που τα δύο κόμματα έχουν κατά καιρούς ψηφίσει.

Και είπε πως χρειάζεται η διατήρηση και ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος στη βάση χρονοδιαγράμματος, προγράμματος ανάπτυξης και υλοποίησης, προστασία των δασών σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο, αλλά και ίδρυση Ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας, κάτι που το έχουν προτείνει από το 1998.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση(2018-05-11 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου(2017-04-27 00:00:00.0)
Η προστασία των δασών υπόθεση του λαού(2008-04-18 00:00:00.0)
Ρητή καταδίκη των αντιδασικών σχεδιασμών(2007-03-01 00:00:00.0)
ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ(1996-06-14 00:00:00.0)
Μια από τα ίδια και... μη χειρότερα(1996-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ