Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Νέα άδικη απόφαση για τους πέντε Κουβανούς
  • Αμεση η ανάγκη κινητοποίησης
  • Την ίδια στιγμή, προετοιμάζεται η πλήρης απελευθέρωση του εγκληματία Καρίλες

Το Εφετείο της Ατλάντας, με απόφασή του την Τετάρτη με ψήφους 2-1, υποστήριξε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι βαριές ποινές που έχουν επιβληθεί στους 5 Κουβανούς αγωνιστές χωρίς καμία αλλαγή, παρότι το κατηγορητήριο «περί κατασκοπίας κατά των ΗΠΑ» έχει καταρρεύσει πλήρως. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι παρέπεμψε στο δικαστήριο του Μαϊάμι τις υποθέσεις τριών από τους 5, του Ραμόν Λαμπανίνιο (ισόβια συν 18 χρόνια), του Φερνάντο Γκονζάλες (19 χρόνια) και του Αντόνιο Γκερέρο (ισόβια συν 10 χρόνια), υποτίθεται προς επανεξέταση. Σε ό,τι αφορά τις ποινές των Χεράρδο Ερνάντες (2 φορές ισόβια συν 15 χρόνια) και Ρενέ Γκονζάλες (15 χρόνια), παραμένουν ως έχουν.

Ηδη, η Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των πέντε Κουβανών στις ΗΠΑ κατήγγειλε το γεγονός και διοργανώνει για σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις. Ανάλογες εκδηλώσεις ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες από εκατοντάδες παρόμοιες επιτροπές.

Προς απελευθέρωση ο εγκληματίας

Την ίδια στιγμή που βγαίνει αυτή η άδικη απόφαση, βρίσκεται σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία που αφορά τον εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που ξεκίνησε την Τετάρτη στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ με τις κατηγορίες εναντίον του μόνο για ψευδορκία στις μεταναστευτικές αρχές και όχι για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές επιθέσεις και ανθρωποκτονία.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας - η οποία έχει ζητήσει την έκδοση του Καρίλες, ώστε να μπορέσει να τον δικάσει για τη συμμετοχή του στην κατάρριψη κουβανικού αεροσκάφους το 1976 με αποτέλεσμα το θάνατο των 73 επιβατών - Νίκολας Μαντούρο, μιλώντας στη ΓΣ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Κολομβία, εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να του απονείμει χάρη και να αποφύγει την έκδοσή του στη Βενεζουέλα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται πιθανό να συμβεί πριν τη λήξη της θητείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους. Ανάλογη ενέργεια είχε πραγματοποιήσει και ο πατέρας του όταν απέμεινε χάρη στον Ορλάντο Μπος, συνεργάτη του Καρίλες στην κατάρριψη του αεροσκάφους το 1976.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ