Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Περίσσεψε η υποκρισία των υπευθύνων της καταστροφής

Και κατά τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος περίσσεψε η υποκρισία για τη δήθεν περιβαλλοντική ευαισθησία των μονοπωλίων και των πολιτικών εκπροσώπων τους που με τη δράση τους προκαλούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και υποθηκεύουν τη Δημόσια Υγεία.

Με τα μηνύματά τους οι εκπρόσωποι της ΕΕ προπαγανδίζουν την «πράσινη» ανάπτυξη, με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων, ενώ την ίδια στιγμή αφήνουν τις ίδιες τις επιχειρήσεις να ρυπαίνουν ασύδοτα με το «εμπόριο ρύπων», να προωθούν τα επικίνδυνα μεταλλαγμένα προϊόντα και να θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Παράλληλα - σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις - προσπαθούν να εμπεδώσουν το αίσθημα στο λαό και στους εργαζόμενους ότι αυτός ευθύνεται - ή τουλάχιστον έχει συνευθύνη - για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, παρότι η υγεία του λαού υποθηκεύεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη μόλυνση των υδάτων (π.χ. Ασωπός), που προκαλούν η ασυδοσία των βιομηχάνων, οι καταστροφικές πυρκαγιές και το ξεπούλημα του αιγιαλού και των παραλιών και κάθε ελεύθερου χώρου, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Πράσινες μπίζνες

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, που συντίθεται από δράσεις και πολιτικές για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, την ένταξη της πράσινης ενέργειας στο ισοζύγιο της χώρας, την υιοθέτηση σύγχρονων αντιλήψεων για τη χωροταξία, την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων».

Αυτό αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τη στιγμή που: Με τα χωροταξικά σχέδια που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση εμπορευματοποιείται η γη και δίνονται χρήσεις γης για νέες κερδοσκοπικές επενδύσεις του κεφαλαίου. Ετοιμάζονται ευρείς αποχαρακτηρισμοί δασών, ενώ παραμένει το αίσχος με τις χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές και οι βιομήχανοι εξακολουθούν να μετατρέπουν ποτάμια και λίμνες, όπως ο Ασωπός και η Κορώνεια, σε οχετούς λυμάτων.

Επιχειρηματική επέλαση στα καμένα

Το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη χτεσινή μέρα, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου «για ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών», το οποίο όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μετατρέπει «την Πελοπόννησο σε κοιτίδα μιας πρωτοπόρου "πράσινης ανάπτυξης"»!

Το ΠΑΣΟΚ δε βρήκε βέβαια τίποτε να πει για τις ευθύνες και της δικής του διακυβέρνησης και για την περσινή πύρινη λαίλαπα που έπληξε τη χώρα, με τη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση των δασών, με τη διάλυση των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης, με το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση, δηλαδή για μια πολιτική που όπλισε το χέρι των εμπρηστών... Αλλά και με το νομοσχέδιο που κατέθεσε δίνει το σύνθημα στο μεγάλο κεφάλαιο να κάνει μια «πράσινη» επιχειρηματική (τουριστική, εμπορική) επέλαση με βάση την Ολυμπία και τις παρακείμενες πυρόπληκτες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ