Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ
«Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»

Καθημερινά αποκαλύπτεται ο ρόλος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο στημένο παιχνίδι της κυβέρνησης για την υλοποίηση των αντιλαϊκών της σχεδιασμών στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι τυχοδιωκτικές ενέργειες δυνάμεων της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) στα πανεπιστήμια, έχουν ήδη αποδείξει ότι εξυπηρετούν πλέρια την κυβέρνηση. Της δίνουν λαβή για να επιτεθεί και να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα, να προωθήσει την αντιδραστική πολιτική (νόμος- πλαίσιο, κατάργηση ασύλου κλπ.) και την ίδια στιγμή η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση να μην επιτρέπει οι αντιδράσεις σ' αυτό το νόμο να αναφέρονται στην ουσία και στη στόχευσή του.

Η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δίνει το στίγμα της προσπάθειάς του να ψαρέψει σε θολά νερά, να εγκλωβίσει εργαζόμενους και νεολαία σε ανέξοδα κανάλια, να αθωώσει την πολιτική της ΕΕ και σε τελική ανάλυση να δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική. Οι «αντικρουόμενες» δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο από τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος: Μιας πολιτικής σύμφωνης σε πνεύμα και ουσία με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα προχτεσινά γεγονότα στη Σύγκλητο του ΠΑΜΑΚ. Η νεολαία του ΣΥΝ με προχτεσινή της ανακοίνωση δηλώνει ότι συμμετείχε «σε συμβολική φοιτητική παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΠΑΜΑΚ» και υποστηρίζει ότι «αγωνιζόμαστε για την κοινή δράση φοιτητών και καθηγητών ώστε να αποσυρθεί ο νόμος της ΝΔ και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ουσιαστικής αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου». «Αναρωτιέμαι αν αυτές οι συνθήκες διαμορφώνονται σε σύγκρουση με το ΔΕΠ και χωρίς την αποδεδειγμένη μαζική συσπείρωση του φοιτητικού κινήματος. Γιατί τέτοια φαινόμενα διαπιστώσαμε δυστυχώς κατά την εξέλιξη των "γεγονότων" στο ΠΑΜΑΚ», σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Ο δε Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, δηλώνει ότι «οι πράξεις βίας, όπου εκδηλώνονται, όχι μόνο δεν μπορούν να αντιπαλέψουν αποτελεσματικά την κυβερνητική πολιτική, αντίθετα αλληλοτροφοδοτούνται με τα κυβερνητικά σχέδια». Τις ισορροπίες επιδιώκει να κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη, επανέλαβε ότι «αισθανόμαστε απέχθεια για τη βία» και σημείωσε: «Εγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις το γεγονός ότι κάποιοι νέοι άνθρωποι, συμπολίτες μας που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν παιδεία, έκαναν το μεγάλο ατόπημα να στηθούν μπροστά στη Σύγκλητο και στον πρύτανη ζητώντας του εξηγήσεις γιατί πέρασε στα κρυφά, χωρίς διάλογο και δημοκρατική διαδικασία, όπως προβλέπουν τα δημοκρατικά ήθη μέσα στο πανεπιστήμιο και δίχως συζήτηση, διατάξεις με τις οποίες διαφωνούν». Ο γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΝ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε στο ραδιόφωνο του «Flash», πως «όταν υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις και δημιουργείται μια ένταση, καταλαβαίνω ότι κάποια στιγμή τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν γιατί συζητάμε για καταστάσεις έκρυθμες». Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «δυστυχώς υπάρχουν πρυτάνεις που στέκονται στο πλευρό της κυβέρνησης και ενάντια στο εκπαιδευτικό κίνημα».

Οσες δηλώσεις κι αν κάνουν, όσες νέες «αποχρώσεις» και αν ανακαλύψουν, ο ρόλος τους έχει αποκαλυφθεί: Στόχος των μελετημένων κινήσεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσουν λαβή στην κυβέρνηση να υλοποιήσει την πολιτική της και ταυτόχρονα να έχουν παράλληλα απλωμένα τα «πλοκάμια» από τη μια στους φοιτητές που αγωνίζονται και από την άλλη στις δυνάμεις που υλοποιούν το νόμο-πλαίσιο. Για να συγκαλύπτουν το ρόλο τους δε διστάζουν να προβούν και σε δηλώσεις που ξεπερνούν τα όρια της φαιδρότητας: «οι επιβραβεύσεις του (σ.σ. του ΚΚΕ) από την κυβέρνηση έπιασαν τόπο» (Νίκος Παυλίδης, γραμματέας της ΠΕΘ και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ). Χρειάζεται περίσσευμα θράσους για τέτοιες δηλώσεις, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κόμμα εκείνο που θέλει τις επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια, οι θέσεις του («αντινόμος»-πλαίσιο) περιλαμβάνουν όσα υλοποιεί η κυβέρνηση και έχει αναλάβει εργολαβικά να δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση, για την υλοποίηση των πιο αντιδραστικών σχεδιασμών της.


Ε.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ