Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων για τη ρύπανση της ΔΕΗ

Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των κατοίκων στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Motion Team

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των κατοίκων στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου
Σε ένα από τα πιο ρυπογόνα εργοστάσια της ΕΕ, τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στην Κοζάνη, συγκεντρώθηκαν, χτες, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, οι κάτοικοι της περιοχής για να βροντοφωνάξουν «Φτάνει πια η καταστροφή περιβάλλοντος», «Δε διαπραγματευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας»! Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 6 το πρωί με αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στην κεντρική πύλη του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ενώ μετά τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία από το σημείο του μπλόκου μέχρι το εργοστάσιο, όπου και έγινε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Επικεφαλής της πορείας ήταν αγόρια και κορίτσια της περιοχής, που κρατούσαν μαύρες σημαίες και φορούσαν άσπρες μάσκες.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και για την Ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακιού, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής Δημητρίου Υψηλάντη και η Επιτροπή Αγώνα Μαυροπηγής.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Ηλίας Τεντζογλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και για την Ανάπτυξη της περιοχής Αγ. Δημητρίου - Ρυακιού, «η περιοχή που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομία της χώρας, συνεχίζει να εισπράττει από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την υποβάθμιση και απαξίωση της περιοχής, προσφέροντας μόνο ανεργία στους κατοίκους των όμορων χωριών». Αναφερόμενος στην πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων στους ταινιόδρομους του Αγ. Δημητρίου, επισήμανε ότι «η επέμβαση των ΜΑΤ έγινε για να διαφυλάξουν αυτό, που οι κυβερνώντες και η διοίκηση της ΔΕΗ ονομάζουν δημόσιο συμφέρον, την κερδοφορία και τις μετοχές τους, αδιαφορώντας πως κάτω από τις καμινάδες ζουν άνθρωποι, μεγαλώνουν μικρά παιδιά». Ακόμη στηλίτευσε τη στάση των διοικήσεων της Νομαρχίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δε συμπαραστάθηκαν στους αγωνιζόμενους κατοίκους κατά την πρόσφατη κινητοποίηση.

Οι ομιλητές από τους συλλόγους που διοργάνωσαν την εκδήλωση υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν, υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όπως κάνουν εδώ και χρόνια και παραμένοντας απτόητοι παρά τις διώξεις των 70 κατοίκων, τις αγωγές δεκάδων εκατομμυρίων που ζητά από 6 κατοίκους η ΔΕΗ, τους τρεις άδικα κατηγορούμενους αγωνιστές κατοίκους, οι οποίοι δικάζονται σήμερα το πρωί στην Κοζάνη, γιατί κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στην ποιότητα ζωής.

Στην εκδήλωση στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου παραβρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, ο οποίος χαρακτήρισε «κρανίου τόπο» το λεκανοπέδιο της Κοζάνης, ως αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης της ΔΕΗ ΑΕ. «Τις προϋποθέσεις για αυτή την ασύδοτη δράση, πρόσθεσε, τις δημιούργησαν οι πολιτικές των δύο κομμάτων, ενώ ευθύνες για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση έχουν πέρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση», σημείωσε. «Ο αυταρχισμός, ο συνεχής εμπαιγμός των κατοίκων γίνεται για να προστατευτούν τα κέρδη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ», δήλωσε.

Το ΚΚΕ, τόνισε ο Γ. Ζιώγας, καλεί τις λαϊκές δυνάμεις της περιοχής να συστρατευθούν και να διεκδικήσουν δημόσια ΔΕΗ, σταμάτημα όλων των διώξεων, μαζικές προσλήψεις προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, να σταματήσει το αίσχος του δουλεμπορίου από τους εργολάβους κλπ.

Επίσης οι εκπρόσωποι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Γιάννης Μητσιάκος, και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης», Νίκος Μάτσος, τόνισαν ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς της περιοχής να συντονίσουν τον αγώνα τους για το περιβάλλον, καταδικάζοντας τη στάση της Νομαρχίας αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται πλέον απέναντι στο λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ποινές σε βάρος εργαζομένων(2017-06-08 00:00:00.0)
«Κύμα» αλληλεγγύης στους κατοίκους που διώκονται(2008-12-03 00:00:00.0)
Δικάζονται γιατί αγωνίζονταν για καλύτερες συνθήκες ζωής(2008-09-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κατάληψη(2008-05-29 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός για το μαύρο σύννεφο(2007-09-25 00:00:00.0)
Λύσεις για τους κατοίκους Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου(2007-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ