Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες αποκαλύψεις για «χορηγίες» από τη «Ζήμενς»
  • Η Ντόρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν προμηθευτεί εξοπλισμό από τη γερμανική εταιρεία, αλλά διαψεύδουν ότι οι συναλλαγές αυτές εντάσσονται στην «υπόθεση Ζήμενς»
  • Καλύπτει τα γαλάζια στελέχη το Μέγαρο Μαξίμου

Η δυσωδία από τις μίζες που έδωσε η «Ζήμενς» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απλώνεται ξανά στην πολιτική σκηνή, καθώς κάθε μέρα «αποκαλύπτονται» διάφορες χορηγίες της πολυεθνικής προς πολιτικά πρόσωπα και κοινωνικούς φορείς.

Μετά τη «χορηγία» προς τη νεολαία ΠΑΣΟΚ, χτες «βγήκαν στον αέρα» στοιχεία για προμήθεια εξοπλισμού από την Ντόρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των δύο στελεχών της ΝΔ που επιχείρησαν να αποσυνδέσουν την περίπτωσή τους από την υπόθεση για τις μίζες της γερμανικής εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση όμως η υπόθεση για τις μίζες, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που έδωσε η «Ζήμενς» στα δύο μεγάλα κόμματα για να πάρει διάφορες «δουλειές» τη δεκαετία 1994-2004, φαίνεται να έχει «κολλήσει» και να οδηγείται στη γνωστή κατάληξη, δηλαδή «στο αρχείο». Τα όποια στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι απλή παρωνυχίδα, ενώ η ουσία αποκρύπτεται επιμελώς, με αποτέλεσμα οι «αποκαλύψεις» να λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστικά.

Χτες έγινε γνωστό ότι ο ανακριτής που ερευνά την υπόθεση έλαβε τιμολόγια και δελτία αποστολής που εμπλέκουν τον βουλευτή της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη στην υπόθεση. Πρόκειται για τιμολόγια που αφορούν την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού του γραφείου του (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεφωνικό κέντρο, καλωδιώσεις και άλλες συσκευές και υπηρεσίες), που δόθηκαν από τη «Ζήμενς» προς τον βουλευτή το καλοκαίρι του 2007, δηλαδή λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για τέσσερα τιμολόγια συνολικής αξίας περίπου 125.000 ευρώ.

Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής παραδέχεται την προμήθεια του ηλεκτρικού εξοπλισμού από τη «Ζήμενς», αλλά δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να συνδεθεί το όνομά του «σε μια υπόθεση με πολλές σκοτεινές πλευρές». Διευκρινίζει ότι έχει εξοφλήσει όλα τα τιμολόγια, τα οποία, όπως σημειώνει, εκδόθηκαν στο όνομά του. Στο πλαίσιο διακανονισμού με την εταιρεία, ο βουλευτής εξόφλησε τα τρία από τα τέσσερα τιμολόγια από τις 14 Γενάρη 2008 μέχρι 21 Μάρτη 2008, ενώ το τελευταίο τιμολόγιο εξοφλήθηκε την περασμένη Δευτέρα 2 Ιούνη. Ο ίδιος αναφέρει ότι σήμερα θα ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο εισαγγελέα για να του καταθέσει όλα τα σχετικά παραστατικά.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωναν ότι καλύπτονται από τα όσα αναφέρει στη δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «η διαχείριση του μαύρου χρήματος δε γίνεται με παραστατικά».

Θέμα όμως υπάρχει και με τιμολόγια της «Ζήμενς» που εκδόθηκαν στο όνομα του υπεύθυνου για την οργάνωση γραφείου της Ντ. Μπακογιάννη, γεγονός που οδήγησε στην «παραίτηση» του συνεργάτη της υπουργού Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν φτάσει στα χέρια του εισαγγελέα στοιχεία για χορηγίες και δωρεές που έκανε η γερμανική εταιρεία σε ιδρύματα, οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το Μουσείο Γουλανδρή (220.000), η μη κυβερνητική οργάνωση «Αλληλεγγύη» (153.000) της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής (77.500), ενώ μικρότερα ποσά έχουν λάβει τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης, ορισμένες ΜΚΟ, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αθλητικοί σύλλογοι (όπως το Αιγάλεω και η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων), ακόμα και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Δωράκια...

Στο μεταξύ, ανώτατη εισαγγελική πηγή χτες χαρακτήριζε ως «δώρα δημοσίων σχέσεων», όταν εταιρείες, όπως η «Siemens», κάνουν δώρα σε πολιτικούς και σε διάφορα άλλα πρόσωπα. Οι πράξεις αυτές έλεγε η ίδια εισαγγελική αρχή έχουν «ηθική απαξία» για τους παραλήπτες, αλλά δεν είναι «ποινικά κολάσιμες». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως μια κουζίνα δεν μπορεί να αποτελεί δωροδοκία. Οι απόψεις αυτές του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού δημιουργούν εύλογες απορίες για τη στιγμή που διατυπώνονται, ενώ μπορεί να εκληφθούν και ως απόπειρα δημιουργίας πλέγματος προστασίας σε όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο της «Siemens».

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς ενεργοποίησε τη διάταξη 101 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση στη δικογραφία στους εμπλεκόμενους για ένα μήνα. Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση της διάταξης έγινε μια μέρα μετά τη συμπληρωματική κατάθεση της πρώην γραμματέα του Χριστοφοράκου, η οποία στην πρώτη της κατάθεση είχε κάνει λόγο για επιταγή της «Siemens» σε πολιτικό κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ